Растежът на китайската икономика се е забавил леко до 6.8

...
Растежът на китайската икономика се е забавил леко до 6.8
Коментари Харесай

Леко забавяне на ръста на китайската икономика

Растежът на китайската стопанска система се е забавил леко до 6.8 % на годишна основа през третото тримесечие, само че дава отговор на упованията на специалистите, предадоха международните организации.

За съпоставяне в тримесечието април-юни растежът беше 6.9 %.

Охлаждането на китайската стопанска система е предстоящо поради държавната интервенция на прегряващия пазар на парцели и ограничението на рисковото кредитиране.

В същото време статистиката демонстрира, че китайската индустрия се показва по-добре от предстоящото с растеж от 6.6 на 100, продажбите на дребно също надминаха прогнозите, макар че растежът на вложенията се забави повече от предстоящото и продажбите на парцели спаднаха за пръв път от повече от две години, показва Ройтерс.

Силен принос има и износът, въпреки специалисти да предизвестиха, че възходящият дълг на Китай поражда финансови опасности и може в допълнение да забави растежа, отбелязва ДПА.

Правителството дава обещание да понижи задлъжнялостта, само че вместо това употребява кредитиране, с цел да поддържа строителния бранш и не изключително добре представящите се държавни компании.

В началото на октомври Международният валутен фонд увеличи прогнозата си за икономическия напредък на Китай за тази година с 0.1 процентен пункт до 6.8 на 100 поради по-високата от предстоящото икономическа интензивност. Представителите на МВФ приканиха обаче Китай да лимитират кредитирането, с цел да избегнат внезапно закъснение на стопанската система.

Комунистическите водачи на страната се пробват да насочат Китай към по-бавен, по-устойчив напредък, основаващ се на потребителското търсене, а не толкоз на износа и вложенията. Неколкократно Пекин употребява кредитирането, с цел да предотврати прекомерно внезапното закъснение, което докара до високите дългови нива и забави възобновяване на икономическото равновесие, добавя Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В тирада при откриването на конгреса на Комунистическа партия на Китай в срядапрезидентът Си Цзинпин съобщи, че бъдещето пред Китай е ярко, само че провокациите, по-специално икономическите, са тежки. Като нерешени в задоволителна степен проблеми, той открои разширяващата се разлика в приходите, както и проблеми в сферите на заетостта, образованието, опазването на здравето и други.

Си Цзинпин даде обещание задълбочаване на финансовата промяна и предоставяне на опция на пазарите да играят по-голяма роля в стопанската система, само че не уточни съответни ограничения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР