Растежът на американската икономика се забави малко по-силно от очакваното

...
Растежът на американската икономика се забави малко по-силно от очакваното
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ нарасна с 2,7% през последното тримесечие на 2022 г.

Растежът на американската стопанска система се забави малко по-силно от предстоящото през последното тримесечие на 2022 година, защото нападателната акция на Федералния запас за повишение на лихвите (на разноските по заемите) стартира да натежава от ден на ден върху бизнес интензивността в страната.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Съединени американски щати набъбна през четвъртото тримесечие на 2022 година с 2,7% на годишна база при предварителна оценка на Департамента по търговия за агресия от 2,9% и след напредък с 3,2% през предходните три месеца.

Низходяща проверка се дължи основно на по-слабото повишаване на потребителските разноски с 1,4% при експресна оценка за покачване с 2,15, като това е най-слабото повишаване на харчовете от първото тримесечие на 2022 година Потребителските разноски по принцип са главен мотор на икономическия напредък, формирайки към 68% от Брутният вътрешен продукт. Разходите за артикули са намалели с 0,5% - мощна низходяща проверка по отношение на предварителната оценка за растеж от 1,1%, до момента в който разноските за услуги са нарастнали с 2,4% при експресна оценка за покачване с 2,6 на 100.

Износът през последното тримесечие на 2022 година се сви с 1,6% след растеж с 14,6% три месеца по-рано и предварителна оценка за по-скромен спад с 1,3%, до момента в който вносът в Съединени американски щати спадна с 4,2% след покачване със 7,3 на 100 през предходното тримесечие и предварителни данни за намаляване с 4,6 на 100. По този метод чистата търговия добави 0,46 процентни пункта към Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие, само че след добавени 2,86 проценти пункта през третото тримесечие на 2022 година и 0,56 процентни пункта съгласно експресните данни за четвъртото тримесечие.

В същото време увеличените бизнес ресурси прибавиха 1,47 процентни пункта към Брутният вътрешен продукт, откакто през третото тримесечие на предходната година лишиха 1,19 процентни пункта от икономическия напредък.

Дълготрайните вложения са намалели с 4,6%, водени от тези в съоръжение (спад с 3,2%), само че при нарастване на продуктите за интелектуална благосъстоятелност (със 7,4%). Жилищните вложения продължиха да се свиват, въпреки и с малко по-слаб движение, намалявайки обаче с цели 25,9% при експресна оценка за спад с 26,7 на 100.

За цялата 2022 година стопанската система на Съединени американски щати набъбна с 2,1% след агресия от 5,9% през 2021 година.

Въпреки че стопанската система към момента се разшири през четвъртото тримесечие, главните елементи в отчета на Департамента по търговия са притеснителни за Федералния запас, защото инфлацията в услугите остава висока.

Цените се покачиха повече от предстоящото, като показателят на разноските за персонално ползване (PCE) се увеличи през последното тримесечие с 3,7% по отношение на предходни прогнози за нарастване с 3,2%. Основният PCE ценови показател, който изключва волатилните цени на силата и храните, беше преразгледана до напредък с 4,3% от 3,9% по предварителната оценка, защото мощното търсене на услуги увеличи цените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР