Расте недоволството сред привържениците на войнатаСлед 20 години победи иде

...
Расте недоволството сред привържениците на войнатаСлед 20 години победи иде
Коментари Харесай

Бумерангът на войната нанася удар по Путин

Расте недоволството измежду последователите на войната След 20 години победи иде ли неуспех за съветския президент вкъщи?
 

Ненадейният триумф на украинската контраатака край Харков бе неприятна изненада за съвсем всички в Русия - за Кремъл, за пропагандната му машина, за военното командване, както и за милиони патриотично настроени руснаци. Само за няколко дни украинското знаме беше издигнато над градове и села, които от месеци бяха под контрола на руснаците. Медиите демонстрираха фрагменти на съветски танкове и друга военна техника, които отстъпващата войска наподобява е изоставила небрежно. Краткият извод е, че военните неуспехи на Русия може би отслабват репутацията на президента Владимир Путин вкъщи като умел геополитически пълководец. Но дали е по този начин?

-->

Пропуква се една легенда

Развитието на нещата напоследък не убягва от вниманието на водещите международни, а и съветски медии и наблюдаващи. Тази седмица " Ню Йорк таймс " писа, че разгромът на съветските сили в Украйна основава нов тип политическо предизвикателство за президента Владимир Путин - подкопава имиджа на подготвеност и мощ, за чието създаване той е работил повече от две десетилетия.

От дни към този момент съветската войска се отдръпва от позиции в североизточна Украйна, които бяха окупирани от месеци. В репортажите на държавната телевизия в Москва отстъплението се дефинира като деликатно планувана " интервенция за прегрупиране ", като в това време се възхваляват героизмът и професионализмът на съветските военни. Проблемът обаче не е единствено в отстъплението, а и в метода, по който Кремъл се оправя с него. Нито съветският народ, нито войнолюбците по голямата територия на страната са готови да одобряват жертвите и вредите, които се обрисуват в нарастващия шестмесечен спор с все по-енергичен зложелател.

" Силата е единственият източник на легитимност за Путин ", споделя в изявление за " Ню Йорк таймс " Абас Галямов, някогашен създател на речи на съветския президент, който в този момент е политически съветник и живее в Израел. " И в обстановка, в която се окаже, че той няма мощ, неговата легитимност ще стартира да пада към нулата ", предизвестява Галямов.

И до момента в който Украйна се възползваше от преимуществата на бойното поле, превземайки обитаеми места, съветската войска прибягна до различен изпитан способ, къде с цел да спре стремежа на украинците, къде с цел да отмъсти за загубите. Ракетни офанзиви по електрическа инфраструктура в източна и централна Украйна потопиха елементи от страната в мрак, а удари по значими пътни артерии ще затруднят по-нататъшен украински прогрес. До момента обаче не е ясно до каква степен е подготвена да стигне Русия, с цел да спре инерцията на Украйна, даже когато мащабът на неуспеха на бойното поле стана по-ясен и се появиха повече доказателства за безпорядък измежду съветския хайлайф. Преди да изсипе купища бомби в Украйна, Путин ще би трябвало да се оправя с мини, изникващи в неговия двор, въпреки те да не са безусловно цялостни с взривни смеси.

Критики и критикари

Нямаше метод да не е екстравагантният Рамзан Кадиров, назначения от Путин водач на Чечения, който пръв да се обади по въпроса. Той непосредствено упрекна съветското командване, че е позволило неточности и не е обяснило на обществеността за какво се постанова оттегляне. Но в случай че Кадиров е цапнат в устата (и в ръцете!) то се надигнаха гласове на авторитетни хора, които се считат за по-предпазливи в антивластовата реторика.

Сергей Миронов, водач на показаната в съветската Дума пропутинска партия " Справедлива Русия ", разкритикува управляващите за празнуването на годишния Ден на град Москва тъкмо сега на отстъплението. " Не може и не би трябвало да бъде по този начин, че там през днешния ден нашите момчета гинат, а ние тук се вършим, че нищо не се случва! ", написа Миронов в Туитър.

" Поради някакви незнайни за нас неточности контролът върху политическите процеси се губи ", споделя в обществените мрежи близкият до Кремъл анализатор Сергей Марков, който е чест посетител в стратегиите на държавната телевизия. " Гарантирам ви, че това комплициране няма да продължи дълго. Но сега е неразбория ", признава той.

Според анализатори на запад главният проблем е, че склонността на Владимир Путин да заблуждава личния си народ се връща като бумеранг. Реалността на съветския крах къса посланието на Кремъл, че съветската войска е непобедима, Украйна е пронизана от корупция и боязън, а Путин е брилянтен геополитически пълководец. Миналата седмица съветският президент съобщи, че Русия " не е изгубила нищо " вследствие на войната - изказване, което опонира на западните оценки за десетки хиляди съветски жертви.

За момента последователите на " специфичната интервенция " в Украйна насочват гнева си главно към неуспехите от последните дни към московските политици или към военното управление. Но има и ранни признаци, че разочарованието може да навреди на престижа на самия Путин. Социалната мрежа Телеграм, която, дано си го кажем почтено, е поле на изява на проруската агитация, даде звук за нещо, което жителят на Кремъл надали е очаквал. В Москва имаше грандиозни фойерверки на 10 септември, с които бе маркирана 875-та годишнина от основаването на града. Това бе пестник за съветските военни в може би най-унизителния ден за Русия от началото на нашествието на 24 февруари, възмутиха се интернет стратезите.

" Няма да подкрепим това ръководство на изборите през 2024 година ", извикаха в един глас админите на провоенен профил в Телеграм, имащ повече от 400 000 почитатели. " Мина доста време, само че това е последната капка ", безапелационни са те във връзка идните след две години президентски избори.

Паралелни светове

Татяна Становая, съветски политически анализатор, споделя, че решението на Кремъл да омаловажи динамизма и обсега на войната в Украйна е основало паралелни светове - действителността на най-голямата сухопътна война в Европа след Втората международна от една страна, и от друга - нормалната атмосфера на равнодушие за казуса в междинната класа и по-богатите в Москва.

Описването на войната като " специфична военна интервенция ", която не би трябвало да визира ежедневния живот на множеството руснаци, се основава на упованието, че Русия бързо ще я завоюва. Но след всеки крах фактът, че нещата не вървят по проект, става все по-труден за скриване. По принцип Кремъл базира цялата си политика на концепцията, че не може да има проваляне. Не са се подготвили за обстоятелството, че може да има конфликт с този втори успореден свят, счита Становая.

Първоначално след новините за изтеглянето като че ли проблесна лъч вяра - вяра, че Путин може да протегне ръка към руснаците и да ги призове да одобряват неуспехите в името на по-голямата цел. В централната седмична новинарска емисия на държавната телевизия водещият Дмитрий Кисельов разказа предходната седмица като " може би една от най-трудните " от началото на войната.

" Под натиска на превъзхождащи противников елементи, съюзническите сили бяха принудени да изоставен авансово освободените селища ", сподели Кисельов, имайки поради " съюза " на Русия с подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Източна Украйна.

Това беше рядко самопризнание и то в народен ефир на обстоятелства, за които даже последователи на военната интервенция в Украйна и несъмнено на Путин предизвестяват от седмици. Президентът отхвърля да прибегне до повиквателни за наборни военнослужещи, с които да попълни съветската войска, а последната е превъзхождана по бройка от украинските сили в доста елементи на фронтовата линия.

Не са доста надалеч от истината и догатките, че Владимир Путин може да прибегне до ескалиране на военната акция, което редица негови поддръжници от дълго време желаят. Макар и страхливо, той показва, че може да направи такова нещо. Руски обстрел прекъсна тока и водата в неделя вечерта в огромна част от североизточния град Харков. Местните побързаха да нарекат офанзивата " възмездие ", само че те даже не биха желали да позволен какво може да е същинското възмездие, в случай че такова бъде подредено от Кремъл. Доколко неуспехите на бойното поле ще навредят политически на президента Владимир Путин ще зависи най-много от способността му да ги преодолее и обърне в триумфи, като в същото време продължава да защищава руснаците от следствията на западните наказания. Никога не би трябвало да се не помни, че обичаният хайлайф на Путин може да бъде уверен от несполуките, че може би е време да се мисли за промяна на върха. Унищожителните офанзиви на украинските сили единствено форсират процеса.

Болезнена тишина

Самият Владимир Путин към момента не е дал отговор на критиците си или не е споделил нещо съответно за неуспеха край Харков. За първи път от началото войната се следи от една страна мълчанието на Путин, а от друга внезапно активизиране на ястребите, които сякаш го поддържат, само че в този момент желаят да му диктуват по какъв начин един път вечно да победи украинците. Миналата седмица Путин сподели на света, че Русия " не е изгубила нищо " във войната досега. Светкавичният украински прогрес подкопава това обръщение и доста други. Всеки ден на безмълвие играе срещу президента и дава козове в ръцете на тези радикални патриоти, които светът като че ли не вижда. Няма подозрение, че в Русия, в това число в обкръжението на Путин, има хора, които чакат нещо друго - договаряния и скорошно подписване на мир с Украйна. Проблемът е, че те към този момент, за разлика от ястребите-патриоти, мълчат.

Има и доста по-сериозен проблем персонално за Путин. Популярността му се топи, както измежду " патриотите ", които желаят по-жестока война, по този начин и измежду тези в лагера на тихия мир. Освен в случай че силите му не реализиран замайващ поврат бойното поле, а това наподобява доста малко евентуално, той неизбежно ще би трябвало да предприеме решителни дейности - да отстъпи и да иде на договаряния или да нанесе по-мощен удар. Ако е второто, то въобще може да не се хареса на света.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР