Расте напрежението във Враца заради състоянието на местната болница, която

...
Расте напрежението във Враца заради състоянието на местната болница, която
Коментари Харесай

Лекари и граждани протестираха отново във Враца

Расте напрежението във Враца поради положението на локалната болница, която е със отговорности от 12 милиона лева Протестът през днешния ден прерасна в гражданско непокорство, при което беше затворен един от основните булеварди в града. В здравното министерство пък се срещнаха с кметовете на Враца и Ловеч, където болничното заведение също е в неприятно финансово положение.

Враца

Част от практикуващите лекари в многопрофилната болница във Враца през днешния ден подадоха оставките си. Здравните служащи упорстват държавното управление да помогне да се изплатят отговорностите на болничното заведение и да се опуснат пари за закупуването на всички лекарства нужни за лекуването на пациентите.
Д-р Пламен Петров, детско поделение: Не може за месеци, за някакви си години да изчезнат някакви си десетина, дванадесет милиона лв.. Никой не пита къде са тези пари, защо са отишли? Два месеца личният състав на болничното заведение не е получавал трудовите си хонорари. Като едно от възнагражденията се влачи към този момент повече от една година.
От болничното заведение в Монтана изявиха подготвеност да одобряват незабавните пациенти от Враца.
Д-р Илия Илиев - анестезиолог: " Колегите от Монтана не ни поддържат в това нещо, само че пък са съгласни да поемат такива заболели, което не е колегиално и приказва, че българите сме разграничени. "
Виктория, която е от Монтата съобщи, че лекарите във Враца са избавили няколко пъти и нейния живот и този на нейните близки.
Виктория Викторова от Монтана: " Крайно време е Министерството на здравеопазването да вземе някакви ограничения по въпроса. Над година и половина е казусът. "
По-късно на срещата в здравното министерство са се разбрали да се предоговорят отговорностите на лечебните заведения във Враца и Ловеч, като към този момент е открит вид за кредитирането им. За размера на възможните заеми ще се разчита на общините-съакционери в лечебните заведения, които да станат поръчител. С заемите ще се покрият общите и просрочените отговорности на лечебните заведения, а чиновниците ще получават заплатите си от приходите по здравна каса.

Представителите на локалната власт са се заели с отлагане отговорностите на лечебните заведения за локални налози и такси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР