Ръстът в цените на храните и енергията притиска производители, търговци

...
Ръстът в цените на храните и енергията притиска производители, търговци
Коментари Харесай

Страх от инфлация тресе бизнес и клиенти. Каква ще е развръзката?

Ръстът в цените на храните и силата притиска производители, търговци и консуматори. Как ще се развият нещата през идващите месеци и какъв ще е резултатът от инфлацията до момента?

„ Мисля, че растежът ще се успокои, само че нарастването ще продължи, въпреки и с по-бавни темпове. Ако в Украйна стане нещо неприятно, никой не може да каже по какъв начин ще се развият цените. Прогнозите демонстрират, че цените на силата ще се успокоят през третото или четвъртото тримесечие на годината ”, съобщи пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според някогашния обществен министър Лидия Шулева до растежа на цените се е стигнало поради взетото със забавяне решение на държавното управление за обезщетения за бизнеса.

„ Имаше интервали, в които не беше ясно ще има ли такива. Ако ще има, какви ще са те. Именно тези обезщетения рефлектират върху цените. Получи се един сериозен потрес в доста от производителите. Изправени пред едни доста високи цени, с неизясненост, започнаха даже прочувствено да се избавят и да подвигат цените ”, посочи тя.

Шулева заприказва за далавера и стрес от посрещането на цените. „ Информациите демонстрират, че потребителите реагират. Всички производители, които започнаха много спекулативно да подвигат цените, губят съществено клиенти. И поради това в един миг стартират да търсят салдото ”, разяснява Шулева. Тя чака стъпка обратно във връзка с цените.

„ Има закон в стопанската система, който го позабравихме и не ни се желае да работи. Има ли стопански растеж, той постоянно води до инфлация. Няма по какъв начин да има оживление на стопанската система, изключително след 2020 година и 2021 година на застой, и това да не се отрази на цените ”, изясни от своя страна различен някогашен министър - Иван Нейков.

Той уточни още, че с проинвестиционната политика в идващите години би трябвало да сме подготвени за по-висок инфлационен напън.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР