Ръстът на потребителските цени в Германия е достигнал рекордните 7,4%

...
Ръстът на потребителските цени в Германия е достигнал рекордните 7,4%
Коментари Харесай

Германия в нокдаун! Случва се нещо невиждано от 1981 г.

Ръстът на потребителските цени в Германия е достигнал рекордните 7,4% на годишна база през април, а на месечна основа - 0,8%, заяви Федералната статистическа работа Дестатис (Destatis), потвърждавайки първата си оценка.

Толкова висока инфлация през април е имало през октомври 1981 година, по времето на някогашната Западна Германия, в разгара на войната сред Иран и Ирак, отбелязва Агенция Франс Прес.

Основна причина са високите цени на силата и напрежението по веригите за доставки. Годишното покачване на индикатора е 0,1 пункт по отношение на март, когато той доближи най-високо ниво от обединяването на Германия през 1990 година

Изчислена по европейските хармонизирани способи (HPIC), годишната инфлация в Германия доближава 7,8%, а месечната - 0,7%, колкото беше и предварителната оценка. Това е доста над целевите 2% на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Инфлацията в най-голямата европейска стопанска система е рекордна за втори следващ месец. Това, което е особено за април 2022 година, е мощното повишаване на храните, като отражението от войната в Украйна става все по-осезаемо. Храните са поскъпнали с 8,6% след +6,2% през март, с най-отчетливо повишаване при олиото (+27%) и месото (+12%).

Русия е един от главните снабдители на течни изкопаеми горива за Европейския съюз и цените на силата скочиха неимоверно през последните месеци. През април цената на силата в Германия е повишена с 35,3% след +39,5% през март. Без цените на силата, годишната инфлация е на ниво 4,3 на 100.

Вчера президентът на Бундесбанк (Bundesbank) Йоахим Нагел прикани Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме бързи дейности против покачващата се инфлация, като на първо време вдигне лихвата през юли. Инфлацията в еврозоната доближи рекордно ниво от 7,5% на годишна основа през април, по данни на Евростат, което е много над средносрочната цел от 2% на ЕЦБ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР