Ръст в случаите на домашно насилие през изминалата година отчете

...
Ръст в случаите на домашно насилие през изминалата година отчете
Коментари Харесай

Полицията отчете скок на домашното насилие заради ковид мерките

Ръст в случаите на домашно принуждение през миналата година регистрира Министерство на вътрешните работи. Като съществена причина се показват противоепидемичните ограничения и принудата доста хора да си стоят и работят най-вече от у дома. Ръстът е към 10% по отношение на 2020 година

" Според нас те са предизвикани от въведените противоепидемични ограничения, изолацията и престоя на огромен брой жители ", разяснява основният секретар Петър Тодоров.

Данните на Министерство на вътрешните работи сочат, че за предходната година са регистрирани 664 закононарушения, осъществени в изискванията на домашно принуждение. Най-често става дума за закани и телесни повреди.

Разкриваемостта на тези закононарушения е 58%. Отчита се и растеж на нарушаването на заповеди за отбрана от домашно принуждение. През миналата година са регистрирани 383 случая при 348 през 2020 година

Спада броят на записаните обири и се усилва разкривемостта им, само че тя въпреки всичко остава ниска, чоат още данните. През предходната година са разкрити 39% от тези закононарушения, което на фона на минали години е нарастване. И въпреки всичко това значи, че повече от половината от най-масовите закононарушения не се разкриват.

Тъкмо противоположна е обстановката при убийствата. Традиционно там има висока разкриваемост, а през предходната година полицията е стигнала до причинителите в 97% от случаите. Разкрити са 85 от общо 88 закононарушения.

Сериозно понижение има при телефонните измами. През 2020 година са регистрирани 131 случая, а през предходната година – 63. Разкриваемостта обаче е ниска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР