Ръст в ранните записвания за сезон 2023-та година отбелязват туроператори

...
Ръст в ранните записвания за сезон 2023-та година отбелязват туроператори
Коментари Харесай

Новият летен сезон: Полетите към Бургас започват на 26 март

Ръст в ранните записвания за сезон 2023-та година означават туроператори и хотелиери като най-голям интерес за България като туристическа дестинация бележат туристите от Полша, Чехия и Словакия. Очаква се и първите полети към летище Бургас да започват в края на месец март, като сезонът и тази година се чака да продължи до октомври. Репортаж на Елена Танева.

 

Само за предходната година летище Бургас означи над милион и шестотин турсти като тук полети осъществиха 42 самолетни компании с над 12 хиляди олета от 75 дестинации. Заради продължаващата инфлация, поради към момента продължаващата война в Украйна рестрикции към Русия и редица фактори, упованията са сезон 2023-та година да стартира още в края на месец март.

 
За тази година изтегляме още по-напред лятото. Полетите стартират от 26 март, като започват с нискотарифни самолетни компании. Полети до Полша, до Тел Авив, до Словакия и в края на март и началото на месец април ще имаме полети от шест дестинации до 10 страни.
Георги Чипилски – шеф на Летище Бургас

Очаквано и тази година още през април се чакат хазартните туристи от Израел, като първата група туристи тази година обаче няма да е от Тел Авив, а от Полша. У нас се чака и леко завишение на предлаганите пакети за почивки ол инклузив, само че повишаването ще бъде в границите на 5-10 %.

 
Към момента по Южното Черноморие резервациите вървят в позитивна тенденция. Тоест имаме значителен % предварителни резервации, дръзвам да кажа сред 40 и 45-50%. Което е извънредно радостно за всички нас.
Елена Андонова - хотелиер, специалист туризъм

Пазарите са страните от централна Европа, повече туристи от Израел. В сектора чакат по-умерено записване при гостите от Германия и Англия. Запитвания има и от скандинавските страни, които обаче се въздържат от предварителни резервации.
Резервациите са от пазари  като Полша, извънредно огромен растеж, доста сме радостни от тази вест, Чехия, Израел надлежно те си не престават всяка година. Има доста забавна наклонност на украински туристи от региони, в които няма военни дейности.
Елена Андонова - хотелиер, специалист туризъм

Очаква се и множеството чартъри да се трансфорат в постоянни линии, като предварителната настройка е летище Бургас да усъвършенства туристопотока си спрямо отминалата година.

 
През месеците юли и август летище Бургас генерира към 60% от годишния трафик. Към момента още нямаме ясна картина за полетите, изключително значимо е дали ще има анулации на пикови дни, пикови месеци. на по-късен стадий ще забележим дали това което чакаме ще се случи.
Георги Чипилски – шеф на Летище Бургас

Рестартират се дестинации които са спрени от дълго време, чака се и ползата на нови самолетни компании. Предварителната настройка е за предстоящ растеж.

 
Не желая да злоупотребявам с цифри. При всяко състояние ще бъде двуцифрено число, над 10%, само че желая да кажа че към момента няма да достигнем равнищата от 2019-та година. Общо взето прогнозите са на съществени организации, че трафика в Европа ще се възвърне най-рано през 2025-та година, като този ритъм за България е малко по муден.
Георги Чипилски – шеф на Летище Бургас

В сектора обаче не престават да изпитват паники поради клюки, че се чака нова украинска бежанска вълна през март поради нестихващите бомбардировки и военни дейности, както и паники поради към момента неизплатените средства от страната.

 
Имаме неизплатени средства които са от месец ноември на 100%, декември, януари, към този момент сме месец февруари. също по този начин имаме забавени заплащания и на по-стари интервали. Надяваме се след тази седмица, след министерски съвет да получим заплащане както ни е дадено. Все още много бежанци към 10 хиляди имаме настанени по държавни бази и хотели.
Елена Андонова - хотелиер, специалист туризъм

Към този миг в Германия се организират по този начин нареченото „ роу шоу ”, което промотира България като туристическа дестинация. събитието се организира в четири града, проведено от министерството на туризма и „ Алианс Българско Черноморие “. Такова се чака да се организира и във Англия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР