Ръст от 2.8 пункта бележи общият показател на бизнес климата

...
Ръст от 2.8 пункта бележи общият показател на бизнес климата
Коментари Харесай

Бизнес климатът в България с близо 3% ръст през април

Ръст от 2.8 пункта бележи общият индикатор на бизнес климата през април 2018 година по отношение на предходния месец. Това сочат данни от проучване на Националния статистически институт. Нарастване е записано във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се покачва с 0.7 пункта. Причина за това са оптимистичните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им по отношение на износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца са по-благоприятни.

През интервала януари - април 2018 година остатъкът от мощности се усилва, а междинното натоварване в индустрията се прави оценка на 73.7%, което е с 3.1 пункта под януарското ниво.

Основни проблеми за развиването на бизнеса остават несигурната икономическа среда и дефицитът на работна. Последните данни на института демонстрират усилване на отрицателното въздействие на тези фактори. По отношение на продажните цени в индустрията по-голяма част от мениджърите чакат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

През миналия месец съставният индикатор " бизнес климат в строителството " се повишава с 5.1 пункта. Това се случва вследствие на усъвършенстваните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Според тях строителната интензивност е нараснала. Прогнозите за идващото тримесечие остават позитивни.

Факторите, които затрудняват активността в бранша, сходно на индустрията не престават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицита на работна мощ.

При търговията на дребно съставният индикатор " бизнес климат " се усилва с 0.5 пункта, което се дължи на усъвършенстваните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. По- удобни са и прогнозите им във връзка с поръчките към доставчиците както от вътрешния, по този начин и от външния пазар през идващите три месеца. Затрудненията, които секторът изпитва, са свързани главно с незадоволителното търсене, конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда, като през последния месец се следи понижение на отрицателното въздействие на първите два фактора.

През четвъртият месец от годината съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " нараства със 7.1 пункта вследствие на оптимистичните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Подобрени са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги. Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да са главните спънки за активността в бранша. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР