Расизмът се превръща в един от основните проблеми на УЕФА,

...
Расизмът се превръща в един от основните проблеми на УЕФА,
Коментари Харесай

Българските фенове и расизма - една опасна комбинация

Расизмът се трансформира в един от главните проблеми на УЕФА, а България има своя " принос " за това. От години Европейската футболна централа се пробва да спре обидите, свързани с цвета на кожата, расата, религията, етническия генезис, пола и половата ориентировка. Само че от трибуните дохвърчат точно такива подвиквания.

Българските почитатели попаднаха под светлините на прожекторите в последните часове тъкмо поради такова държание. Роден последовател, пропътувал дистанцията от София до Лондон, с цел да гледа мача на " лъвовете " на " Уембли ", беше изведен от спортното оборудване и предаден на полицията след неприемлива засегнатост към Рахийм Стърлинг. Това отприщи нова полемика за възможни санкции, които националният отбор би понесъл, измежду които е и затваряне на целия стадион за семейството на Англия на 14 октомври. Именно този мач се очакваше с неспокойствие у нас.
Мачът с Англия у нас пред празни трибуни? Заради расисткия скандал от "Уембли ", стадион "Васил Левски " може да остане затворен за най-чаканата среща
От УЕФА би трябвало да се произнесат в околните дни за глобата. В централата сигурно ще вземат поради и държанието на почитателите в предните мачове, които " лъвовете " изиграха. Те към този момент бяха осъдени за 2 прегрешения.

Снимка: Lap.bg

При гостуването на България на Чехия (загуба с 1:2), в трибуните за родни почитатели беше забелязан националистически знак. От европейската централа наложа отчасти затваряне на стадиона (5000 места) за семейството против Англия.

По време на мача против Косово в София, от трибуните се чуха възгласи - " Убий шиптъра! ". Този апел се употребява постоянно от сърбите след отделянето на най-новата страна в Европа. Това докара до ново отчасти затваряне (2000 места) за семейството против Чехия.

За това новото нарушение може да донесе много по-солидна глоба. Според правилника на УЕФА, националите могат да бъдат осъдени с мач пред празни трибуни, а Българския футболен съюз би трябвало да заплати 40 000 евро. На затворените седалки би трябвало бъде разпънат банер с надпис " EqualGame ".

Българските клубни тимове също не са от " най-примерните ". " Левски " получи няколко санкции в последните акции точно поради расизъм и потребление на неразрешени знаци.

Снимка: Lap.bg

Стадион " Георги Аспарухов " ще бъде отчасти затворен за идващия мач на " сините " от европейските клубни шампионати, защото при гостуването на " Ружомберок " в първия квалификационен кръг на Лига Европа последователите използваха нацистки знак в едно от знамената.

По време на европейската си акция през сегашния сезон " сините " играха пред затворени трибуни против словаците. Причината са расистко държание, хвърлени предмети и потребление на пиротехника в дуела с " Вадуц " от сезон 2018/2019. От клуба се отхвърлиха да издигат видеостена, защото се притесняваха от нови провокации.

Преди 2 години " сините " играха пред празни трибуни против " Хайдук " Сплит и при отчасти затворени в мача за " Сутиеска ". Причината беше потребление на неразрешени знаци (в този случай келтски кръст).
" Левски " се отхвърли от видеостената поради боязън от ексцесии "Сините " изтърпяват наказване и ще бъдат без аудитория против "Ружомберок "
Наказание за расизъм не подмина и носителя на Купата на България " Локомотив " Пловдив. " Смърфовете " ще играят идващия си домашен мач от европейските шампионати със затворен бранш за най-запалените си последователи. Причината е расистко държание по време на мача със " Страсбург ".

Снимка: Lap.bg

През 2014 година националният тим беше осъден с рекордна санкция от 95 хиляди евро, откакто родните последователи и хърватските почитатели се замеряха с бомбички. След обжалването паричната глоба беше понижена, само че трибуните бяха отчасти затворени за семейството на Италия по-късно.

През 2011 година още веднъж Англия имаше искания за расизъм. Тогава Тио Уолкът, Ашли Коул и Ашли Йънг се оплакаха, че са чули маймунски звуци от трибуните при гостуването у нас. Това докара до отчасти затваряне на трибуните за семейството на Уелс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР