Рапичното масло и зехтинът са две от най-популярните готварски масла

...
Рапичното масло и зехтинът са две от най-популярните готварски масла
Коментари Харесай

Маслиново масло срещу рапично масло: Кое е по-здравословно?

Рапичното масло и зехтинът са две от най-популярните готварски масла в света. И двете се популяризират като здравословни за сърцето. Въпреки това някои хора се чудят каква е разликата и кое е по-здравословно.

Какво е масло от рапица и зехтин?

Рапичното масло се създава от рапица (Brassica napus L.), която е генетично модифицирана, с цел да бъде с ниско наличие на токсични съединения като ерукова киселина и глюкозинолати, които рапицата естествено съдържа. Тази технология прави маслото от рапица безвредно за консумация.

Обработката на рапица включва нагряване, сплескване, химическо добиване и пречистване. Маслото също претърпява избелване и дезодориране, което му придава безпристрастен цвят и аромат.

От друга страна, зехтинът е изработен от пресовани маслини, плодовете на маслиновото дърво. Въпреки че съществуват доста типове, двете най-популярни са постоянното или „ чисто ” маслиново масло и екстра върджин зехтин. Маслиновото масло от екстра върджин се екстрахира единствено посредством сплескване, до момента в който елементарното маслиново масло съдържа композиция от необработено (пресовано) масло и рафинирано (топъл или химически екстрахиран) зехтин.

Въпреки че маслиновото масло екстра върджин е по-скъпо от елементарното маслиново масло, то се смята за по-здравословно, тъй като е по-малко рафинирано.

По отношение на питателните веществарапицата и зехтинът са много сходни.

Хранителните субстанции в 1 с.л. (15 ml) от рапица и елементарен (рафиниран) зехтин са:

рапично маслина

Калории 124 124

Мазнини 14 грама 14 грама

• Наситени мазнини 7% 14%

• Мононенаситени мазнини 64% 73%

• Полиненаситени мазнини 28% 11%

Витамин Е 16% от НИРД 13% от НИРД

Витамин К 8% от НИРДИ 7% от НИРД

По-специално маслиновото масло обезпечава повече наситени и мононенаситени мазнини, до момента в който маслото от рапица съдържа повече полиненаситени мазнини.

Антиоксидантно наличие

 Масло от рапица

Рапицата и маслиновото масло се разграничават доста по наличие на антиоксиданти - съединения, които обезвреждат евентуално нездравословните молекули, наречени свободни радикали.

Свободните радикали са мощно нестабилни и могат да причинят клетъчни увреждания, когато равнищата станат прекомерно високи в тялото ви. Проучванията свързват увреждането на свободните радикали с хронични болести, като сърдечни болести, диабет, заболяването на Алцхаймер и някои типове рак.

Маслиновото масло може да се похвали с над 200 растителни съединения, в това число полифеноли, които работят като мощни антиоксиданти в тялото ви.

Въпреки това количеството полифеноли зависи от метода на преправка.

Тъй като процесът на пречистване доста понижава наличието на антиоксиданти, елементарният зехтин има невисок брой полифеноли.

Междувременно зехтинът екстра върджин е цялостно с полифеноли. Те включват олеуропеин, хидрокситирозол и олеокантал, които са свързани с по-нисък риск от сърдечно заболяване и инфектиране.

Кулинарни цели

Маслиновите и рапичните масла имат неповторими свойства, които се поддават на разнообразни кулинарни обработки.

Пърженето

При високотемпературни способи за готвене, като да вземем за пример пържене, маслата могат да доближат температура, известна като димна точка, при която стартират да пушат. При 460 ℉ (238 ℃) маслото от рапица има по-висока точка на димене от елементарното или екстра върджин маслиново масло - 410 ℃ (210 ℃) и 383 ℉ (195 ℃), надлежно.

След като маслото доближи точката на димене, неговият глицерол и свободните мастни киселини стартират да се разграждат и образуват съединения като алдехиди, кетони и алкохоли. Тези съединения могат да бъдат токсични и да имат противен мирис.

Въпреки това даже и с по-ниска точка на димене от рапичното масло както елементарните, по този начин и екстра върджин маслиновите масла наподобяват много постоянни при висока температура и е малко евентуално да образуват токсични съединения.

Все отново прегряването им може да понижи някои от техните потребни съединения като олеокантални антиоксиданти, които могат да повлияят на техния повсеместен усет.

Ето за какво маслото от рапица е по-подходящо за пържене с висока температура, в това число надълбоко пържене. Въпреки това двете масла са подобаващи за пържене на умерено топлота.

Други приложения

 Зехтин

Макар че зехтинът може да се употребява за пържене, той по-често се употребява недопечен. Той също по този начин работи добре като салатен дресинг и е апетитен пръскан напряко от бутилката върху обичаното ви ядене.

Той има ослепителен цвят и съвсем лют усет, тъй че готвенето с него придава на ястията богат средиземноморски усет.

Някои хора може да считат този мирис за не до такава степен прелестен. В този случай елементарният зехтин, който има по-неутрален усет, може да бъде положителната опция.

От друга страна, маслото от рапица се избелва и дезодорира, с цел да му придаде безпристрастен профил. За разлика от необработеното маслиново масло, не се употребява постоянно в храни отвън пържените и печени произведения.

Един от главните дефекти на маслиновото масло е високата му цена. Ето за какво маслиновото масло не се употребява необятно в множеството търговски кухни и заведения за хранене.

Кое е по-здравословно?

Зехтин

Хранително зехтинът - изключително екстра върджин, е по-здравословен от рапицата. Хората, които постоянно употребяват зехтин, имат понижени рискови фактори за сърдечни болести, усъвършенствани равнища на кръвната захар и по-нисък риск от гибел.

Например, разбор на 33 изследвания демонстрира, че хората с по-висок банкет на маслиново масло са имали 16% по-малък риск от диабет вид 2, в сравнение с тези с по-нисък банкет. Освен това по-голямото ползване на зехтин е обвързвано с по-нисък риск от инсулт и понижаване на рисковите фактори за сърдечни болести, в това число равнищата на LDL (лошия) холестерол и триглицеридите.

Ползите от маслиновото масло се дължат на неговите антиоксиданти и други растителни съединения, които са изключително публикувани в екстра върджинските сортове.

Рапично масло

От друга страна, рапичното масло е мощно рафинирано, което фрапантно понижава наличието на хранителни субстанции като есенциалните мастни киселини и антиоксидантите.

Макар че рапицата постоянно се разпространява като здравословна, сегашните проучвания са спорни. Въпреки че някои проучвания демонстрират, че това е от изгода, други демонстрират противоположното.

Едно изследване при 2 071 възрастни с наднормено тегло или затлъстяване отбелязва, че тези, които постоянно употребяват рапично масло, имат по-висок риск от развиване на метаболитен синдром, в сравнение с тези, които рядко или в никакъв случай не са го употребявали.

Метаболитният синдром е група от положения, характеризиращи се с непотребни мазнини в корема и високи равнища на триглицериди, холестерол, кръвно налягане и равнища на кръвната захар на гладно, които общо покачват риска от сърдечни болести.

Имайте поради, че доста изследвания, свързващи масло от рапица с изгоди за здравето на сърцето, са финансирани от промишлеността, обвързвана с рапицата, което евентуално води до спорове на ползи. Като цяло са нужни повече проучвания за изгодата от рапицата за нашето здраве.

Маслиновото масло и рапичното масло са известни олиа за готвене, които споделят сходна приложимост. Докато рапичното може да е по-подходящо за пържене, и двете могат да се употребяват за готвене на междинна температура. Маслиновото масло е по-добър избор за топинги като салатен дресинг.

Забележително е, че зехтинът е по-здравословен от рапицата, защото обезпечава доста антиоксиданти, борещи се с заболявания, и е положително за сърцето ви.

Ако търсите здравословно олио за готвене, зехтинът, който не е екстра върджин, е страховит избор.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР