Рано тази сутрин Северна Корея извърши шестия си пореден ядрен

...
Рано тази сутрин Северна Корея извърши шестия си пореден ядрен
Коментари Харесай

Призиви за санкции и изолация след ядрения опит на КНДР

Рано тази заран Северна Корея извърши шестия си следващ нуклеарен опит. Пхенян се похвали, че е направил сполучлив тест с атомна бомба, а зарядът може да бъде конфигуриран на междуконтинентална балистична ракета.

Действията на КНДР провокираха остра отрицателна реакция на интернационалната общественост с апели за наказания и изолираност.

Новият нуклеарен опит е „ искрено и жестоко нарушаване на настоящите резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, „ опасност за цялата интернационална общественост и е изцяло недопустим “, съобщи министър председателят на Япония Шиндзо Абе.

Министърът на външните работи Таро Коно дефинира опита като „ предизвикващ извънредно мощно страдание “.

Генералният секретар на японското държавното управление Йошихиде Суга остро осъди теста и съобщи, че разновидностите за наказания против Северна Корея включват ограничавания в търговията с петролни артикул, съобщи Ройтерс.

Самолети на въздушните сили за самозащита на Япония ревизират атмосферата в региона на Японско море за евентуално повишение на нивото на радиацията.

Южна Корея разгласи, че Пхенян ще изпадне в още по-голяма изолираност.

Сеул неотложно свика изключителна среща на съвета за национална сигурност.

Сеул и Вашингтон също така разискват разполагането на американски стратегически военни уреди на Корейския полуостров, съобщи южнокорейският консултант по националната сигурност Чхун Ею-йон.

Пекин пламенно осъди новия нуклеарен опит и прикани настоятелно Пхенян „ да спре да изостря обстановката с жестове, които не са в негов интерес “, съобщи Агенция Франс Прес. Северна Корея „ подцени общото опълчване на интернационалната общественост и направи нов нуклеарен опит. Китайското държавно управление е твърдо срещу и пламенно осъжда “ това дейности, се показва в официалното съобщение на китайското външно министерство.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че интернационалната общественост би трябвало да реагира твърдо на тази нова провокация от Северна Корея, с цел да я върне към разговор.

Русия също прикани всички страни неотложно да се върнат на масата на договарянията по нуклеарния проблем на Корейския полуостров, които съгласно нея, са единственият излаз от обстановката. „ Потвърждаваме готовността си за взаимни старания в тази тенденция, в това число в подтекста на осъществяването на руско-китайската „ пътна карта “, съобщи Москва.

И България осъди остро дейностите на Пхенян, като ги назова „ поредна тежка провокация “. София прикани КНДР да приключи своята нуклеарна и балистична стратегия и да се ангажира с градивен разговор с интернационалната общественост за намирането на излаз от обстановката по кротичък път.

Ядреният опит „ е акт, предизвикващ извънредно огромно страдание. Това е деяние, осъществено при цялостно занемаряване на интернационалните условия “, разяснява генералният шеф на Международната организация по атомна сила (МААЕ) Юкия Амано, представен от Агенция Франс Прес.

Анкета Страхувате ли се от нуклеарните опити на Северна Корея? Да, провокациите станаха прекомерно чести Не, единствено насочат закани, нямат софтуерен капацитет за действителни дейности И да има риск, останалите страни ще намерят метод да възпрат Пхенян Друго (отбележете в коментарите) Нямам мнение Гласувай Резултати
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР