Раниците на учениците от тази есен ще са по-леки, но

...
Раниците на учениците от тази есен ще са по-леки, но
Коментари Харесай

Олекват раниците и главите на учениците

Раниците на учениците от тази есен ще са по-леки, само че шефове на учебни заведения, учители и родители показват основателни подозрения, че платформата “Дигитална раница ” от просветителното министерство ще “олекоти ” и знанията на учениците. Причината съгласно педагози с богат опит, до които “Труд news ” се допита е, че прекомерно доста се залага на видео и аудио уроци, за сметка на четенето.

 

Митът за Прометей е в 11-минутно видео в платформата “Дигитална раница ”.

“Знаете какъв проблем имаме към този момент в България по отношение на четенето с схващане. С изтъкване на визуализацията, на видео и аудио материалите, до тях ще имат достъп повече деца, само че това е извънредно незадоволително, тъй като огромен % от българските възпитаници са функционално необразовани ”, съобщи пред “Труд news ” във връзка на “Дигитална раница ” на МОН проф. Михаил Константинов. Той предизвести, че рискуваме да влошим още повече качеството на образованието у нас. “Добре е да имаме високо общо равнище на обучение, само че това не е задоволително. Трябва учениците да се подтикват да вземат участие в олимпиади по математика, информатика, естествени науки, тъй като те ще са бъдещият хайлайф, а елитът на една страна я води към разцвет ”, съобщи още проф. Константинов.

 

“Има заплаха тази платформа да бъде хакната, тъй като “Дигитална раница ” може доста елементарно да стане обект на офанзива. Забелязвам, че доста хора имат право да качват материали в нея, което дава опция да се пропущат материали със подозрително качество. Необходимо е от МОН да създадат система за отбрана ”, счита още проф. Михаил Константинов.

 

С “Дигиталната раница ” от МОН считат да решат казуса с тежките учебници и пособия за новата образователна година. “Готова е “Дигитална раница ” – уебсайт на Министерство на образованието и науката, където е структурирано образователно наличие за всички класове и достъпът до него е безвъзмезден ”, сподели министърът на образованието и науката Галин Цоков пред bTV. С платформата “Дигитална раница ” министерството цели да помогне при решаването на провокациите при неприсъствена форма на образование, както и такива при присъствена или хибридна форма на образование, изясни още Цоков. От МОН желаят платформата да е информативен портал за родителите, като им разрешава да наблюдават обучителния развой на своите деца и да наблюдават за оценките, отсъствията, бележките и заданията им за независима работа, както и до всички образователни материали.

 

Родители пред “Труд news ”: Ние сме цифрово потомство, само че избираме повече хартиените учебници

 

Репортерите на “Труд news ” направиха експресно допитване с родители в страната за цифровите материали в учебно заведение. Оказа се, че и без профилирана платформа, всеобщо учениците трансферират между тях звукови файлове на творби, като по този начин “пестят ” време от четене. В интернет има голям брой варианти за евакуиране или слушане онлайн даже на къси версии на литературни творби. Така, до момента в който се разхождат в мола, тийнеджърите може да чуят няколко глави от “Бай Ганьо ”. Качеството на образованието спада от година на година, а най-добре се вижда това при оценките от матурите, тормозят се родители на бъдещи кандидат-студенти във Варна.

 

“Със смесени усеща сме за платформата. На първо място, тъй като тя изисква прилагане на интернет. Затова не е ясно в кой миг детето е в “Илиада ”, или в действителност е в Minecraft. Освен това и без друго са залепени непрестанно за компютри, таблети и преносими компютри. Така опцията да речем, да се допрян до книга, внезапно понижава. Рискът от увреждане на зрението пък се покачва ”, изясни пред “Труд news ” Красимира Стоянова от Бургас.

 

От друга страна, бургаските родители разясниха, че ученическите раници на децата им са в действителност доста тежки, стигат до 20 кг и нагоре.

Така че на майки, татковци и баби, им било писнало да носят всеки ден до учебното заведение тежките “торби ”.

“Който няма кола, върви пешком, а бабите и дядовците са с артрити, ние пък напряко ще си докараме дискови хернии, за децата да не приказваме ”, споделят хората.

 

“Синът ми ще бъде в първи клас тази година и въпреки че съм от младото, цифрово потомство, избирам повече хартиените учебници ”, разяснява пред “Труд news ” шуменецът Деян Владимиров. Той към този момент е бил на родителска среща в Първо СУ “Панайот Волов ”, където ще учи детето му. Знае, че има шкафчета, където децата могат да държат един комплект учебници, а другият да им стои у дома.

 

“Според мен това е задоволително, с цел да олекнат раниците на децата. Но въпреки всичко, в случай че в “дигиталната раница ” има повече информация и задания за упражнение, то тя е добре пристигнала. Освен това, в случай че наподобява на платформата “Уча. се ”, нямам нищо срещу ”, споделя родителят.

 

“Дигиталната раница ” звучи добре, само че тя е за съзнателни родители, учители и възпитаници. Не постоянно техническият напредък води до положителни резултати в образованието. Дигиталната раница в действителни условия е стресираща преди всичко за родителите ”, признават майки и бащи от Благоевград. Много от учениците имат вкъщи единствено един компютър на цялата къща, а някои нямат никакъв. Повечето родители нямат висока компютърна просветеност, нямат време или предпочитание да се ангажират компактно с учениците, те напълно вменяват тази роля на учителите, а в случай че има проблеми избират най-лесното-частни уроци.

 

Родители от Пиринско сигнализираха и за всеобщото потребление на Изкуствения разсъдък при писането на домашни работи и планове. Ученици и студенти употребяват ИИ за писане на есета, проби, разработки и даже при подсещане в клас, признават гимназисти.

“Технологиите вършат мозъците мързеливи, децата не знаят да споделят пълноценно. Социалната среда е също значима ”, счита Радостин Иванов, който има двама сина в 5 и 9 клас. Иванов е архитект и добавя, че потреблението на Изкуствения разсъдък би трябвало да върви редом с трупането на действителни познания, в противоположен случай даже потреблението на модерната технология няма да е пълноценно.

 

Учители и шефове: Вече ни идва малко допълнително, нещата се преповтарят

 

Не съм забелязал тази онлайн платформа да е известна измежду сътрудниците шефове и учители. Преди време преглеждах платформата по-обстойно клас по клас и предмет по предмет. Тогава ми направи усещане, че има детайли от няколко разнообразни англоезични платформи като трансфериран материал.

 

Доста начинания имаше в тази посока от страна на Министерството на образованието. Това показа пред “Труд news ” Ангел Янчев, шеф на СУ “Вела Благоева ” във Велико Търново.

Той посочи, че категорично е прегледал “Дигиталната раница ” на 13 август.

“Направи ми усещане, че тя по този начин изглеждаше и преди два-три месеца, макар че се твърди, че е приключена. Видях интегрирани в платформата уроци на КАН академия, която е неправителствена американска организация за гратис разпространяване на познания. В директорията по История, която прегледах се оказа, че в частта за развитите тематики, свързани с история на България няма нищо основано, до момента в който в раздела за обща международна история има информация за Индия, за маите и т. н. Освен това има уроци, текстови материали, интерактивни извършения. Но уроците на КАН академия, които са със надписи на български език са налични от много време и считам, че всеки който се интересува, може да ги употребява и независимо ”, разяснява Янчев.

 

По думите на школския шеф като цяло въпросната онлайн платформа наподобява като опит за портал, който да интегрира електронния дневник, виртуални класни стаи.

“Но учебните заведения към този момент всеобщо употребяват през последните две години Майкрософт тиймс, Google класрум. Майкрософт тиймс предлага същото – препратки към електронния дневник, към КАН академия и към електронните учебници, които също са интерактивни и са по стратегиите на МОН. Майкрософт тиймс има функционалност и за задаване на домашни, оценяване на домашни в период и други, което действително е и порталът “Дигитална раница ”, акцентира Ангел Янчев.

 

Той е безапелационен, че очевидно е изработен опит за ново събиране на всички цифрови запаси в един портал.

“Това не е неприятно, само че към този момент ни идва малко допълнително, тъй като се прави постоянно и нещата се преповтарят. През 2020 година имаше самодейност за основаване на цифрово наличие от учители. Последният портал интегрира и тази остаряла концепция. В същото време има и други запаси като да вземем за пример известният български портал “Уча се ”, споделя още Ангел Янчев.

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР