Ранена горска ушата сова е намерена от граждани в центъра

...
Ранена горска ушата сова е намерена от граждани в центъра
Коментари Харесай

Намериха ранена горска ушата сова в центъра на Пазарджик

Ранена горска ушата сова е открита от жители в центъра на Пазарджик, на ул. " Гео Милев " 23. Сигналът за потърпевшата птица е подаден от жител предишния месец на " зеления телефон " в Регионална инспекция за опазване на околната среда, оповестяват от ведомството.
При инспекция на място е открито, че совичката е със счупено крило. Фрактурата е доказана и от ветеринарен доктор. Птицата е избрана като горска ушата сова (Asio otis) – предпазен тип, според Закона за биологичното многообразие. РИОСВ-Пазарджик е провела превозването й до избавителния център за диви животни в гр. Стара Загора.
От известието не излиза наяве по какъв начин е потърпевша совичката, нито какво е положението й все още.
Горските ушати сови живеят в широколистни и иглолистни гори, само че през зимата, още с първите студове, мигрират на по-притулени места, постоянно - в селищата. През деня си почиват по дърветата, а нощем ловуват. Присъствието им е доста потребно и за хората - хранят се основно с дребни гризачи, които гълтам цели.
Много от жителите на Пазарджик с наслада следят красивите птици, дремещи по клоните на дърветата из града, а за запалените фотографи е предизвикателство да ги снимат с разнообразни " изражения ", постоянно наподобяващи усмивки.
*Снимка - Никола Колев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР