RAND: НАТО може да не отговори на евентуален удар от

...
RAND: НАТО може да не отговори на евентуален удар от
Коментари Харесай

Погрешно решение и превантивен удар. САЩ назоваха три сценария за началото на конфликта между Русия и НАТО

RAND: НАТО може да не отговори на възможен удар от Русия

Продължаващият руско-украински спор крие опасности от несъзнателно замесване на НАТО в борбата, считат откриватели от американския RAND Center. Ако съветските военни ударят силите на НАТО, алиансът може да изрази отвращение, да реагира сдържано или да отговори с пълностоен боен удар, употребявайки сили на алианса. Какво може да докара до спор сред Русия и НАТО – в материала на Газета.Ru.

Три сюжета за ескалация

Американската организация с нестопанска цел RAND разказа в своя отчет три сюжета, в случай че Русия нападна силите на НАТО по време на спора в Украйна. Аналитичният център е обвързван с държавното управление на Съединени американски щати и Пентагона.

Експертите преглеждат три сюжета на неволна ескалация от страна на Руската федерация:

— Смърт на чиновници на НАТО вследствие на съветски удар против Украйна.

Експертите считат, че обстановката може да докара до претенции от страна на група страни - членки да излязат с групов отговор. В този случай Москва може да следи реакцията на алианса и да нанесе предпазен удар, считат специалистите на RAND.

— Смъртта на американски военнослужещи вследствие на дейности на съветските въоръжени сили наоколо до американски разследващи самолети.

В този случай Съединените щати ще бъдат изправени пред нуждата да отговорят и вероятно да ударят съветски самолети или военновъздушни бази. Експертите считат, че Москва ще одобри всеки отговор от Вашингтон като стъпка към внезапна ескалация и това може да стане мотив за удар.

— Превантивен удар по цели на НАТО, ако Русия „ неправилно “ реши, че алиансът ще се намеси непосредствено в спора в Украйна.

Увеличаването на числеността на силите на НАТО наоколо до границите на Руската федерация и полемиките за присъединение на Украйна към блока или гаранции за сигурност за Киев могат да убедят Москва, че НАТО е подготвена да се намеси директно в спора.

Тогава Москва, настояват специалисти, може да упорства за преустановяване на огъня или да нанесе предпазен удар по цели на НАТО, с цел да отслаби качествата на алианса и да предотврати намесата в спора в Украйна. НАТО може да отговори на това сдържано и да изрази отвращение, само че специалистите позволяват и вероятния преход към директни групови военни дейности.

„ Потенциалът за непреднамерена ескалация евентуално ще остане по време на спора, което още веднъж акцентира цената на поддържането на отворени линии на военна и дипломатическа връзка с Русия, с цел да се помогне за спирането на тази серпантина “, акцентират специалистите.

RAND счита, че Русия е била възпрепятствана от ескалация на спора по няколко аргументи. Те включват " боязън от военния потенциал на НАТО ", " сензитивност към интернационалните връзки с по-утвърдени сътрудници като КНР " и " вярата на Русия в успеха във войната на безсилие ".

Риск от интервенция на НАТО

През юни някогашният общоприет секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен съобщи, че войските на НАТО могат да вземат директно присъединяване в спора в Украйна. Според него страните-участнички може да изискат да изпратят свои армии, в случай че на Киев не бъдат предоставени „ действителни гаранции за сигурност “. Сегашният общоприет секретар на НАТО Йенс Столтенберг неведнъж отхвърли опцията силите на НАТО да вземат участие в руско-украинския спор.

Заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев отговори на Расмусен. Той допусна, че някогашният общоприет секретар е „ изпаднал в доктринерска деменция “ и прикани да се пита популацията на страните от алианса дали желаят война с Русия: „ Искате хиперзвукови удари по Европа, по този начин ли? И какво мисли Чичо Сам по въпроса? Това ще се отрази и на него “, сподели политикът.

Освен това унгарският министър председател Виктор Орбан неведнъж е предупреждавал за риска от присъединяване на НАТО в спора в Украйна. Според него европейските страни са покрай започване на полемики за изпращане на военни от страните-членки на НАТО в Украйна. Той счита, че европейските страни непрекъснато балансират на ръба на войната с Русия и нова ескалация може да докара до Трета международна война.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР