Рана“ на Захари Карабашлиев е книга-медитация върху паметта ни като

...
Рана“ на Захари Карабашлиев е книга-медитация върху паметта ни като
Коментари Харесай

Ива Дойчинова: Рана на Захари Карабашлиев е книга-медитация върху българската памет

" Рана “ на Захари Карабашлиев е книга-медитация върху паметта ни като българи, върху нашето обединително придвижване през Първата балканска, Междусъюзническата и Първата международна война. За нея описа програмният шеф на Радио " Фокус “ Ива Дойчинова в рубриката " Дифтонг “ в предаването " Един неделен ден по шосето “ на Радио " Фокус “. Официалното показване на книгата е на 23 октомври.

Книгата показва огромната площадка на историческите събития и редом с това – историята на един боец, който избавя едно дете. " В историята на този боец, който и в едната, и в другата война носи разнообразни деца на гърдите си, в действителност се вижда ориста ни – това дали да водиме война, или не, дали да рискуваме живота си, по-важно ли е нашето избавление или нашият живот коства толкоз, колкото това да се избави едно дете. Захари Карабашлиев съумява да вкара дребното и персоналното в огромното и огромното в дребното и персоналното “, описа Ива Дойчинова.

Тя означи, че в книгата има голяма болежка. " От това, че българските бойци и военни са доста окрилени хора, само че Великите сили си играят с лекост със орисите на всички, без да им пука кого ще предъвчат и по какъв начин ще го изплюят. Тази болежка като че ли господства – с изключение на към забравените огромни българи, към цялостния безпорядък в живота на народа ни тогава “, разясни Ива Дойчинова.

Захари Карабашлиев стартира да изследва историята, предизвикан от историята на неговото семейство. " Авторът е преплел доста забавни източници. Започнал е да чете, с цел да се върне към паметта, която му е нужна. Захари е написал тази книга поради самия себе си. Затова тя граничи малко с опит за историческа меродавност и остава изцяло вярна на художествения облик, който той в действителност пресътворява през облика на един мъж с рана на гърдите и едно дете за целия този интервал. “

Водещият на предаването " Един неделен ден по шосето “ Або показа " Идеи без граници “ на Даниел Ненчев. Книгата събира 30 негови изявленията с български актьори, измежду които Александър Морфов, Алек Попов, Георги Господинов, Капка Касабова, Теди Москов, Христо Явашев-Кристо, Ясен Гюзелев. " С тези хора Даниел е разговарял по един доста бездънен и образован метод. Той задава красиви въпроси на едни от най-светлите персони в изкуството, които са българи и имат самосъзнанието на българи, само че имат мащаба на целия свят “, изясни Або.

Той призна, че изявлението с Христо Явашев-Кристо му е направило доста мощно усещане. Това е единственото изявление, което той дава пред български медии при откриването на изложбата му в София през 2015 година " Дани е бил определен като представителят на българските медии, който да беседва с него по " Скайп “ от неговото студио в Ню Йорк. Това изявление съдържа доста истини за Кристо, доста истини за света и изобщо доста мъдрост. Тя е предизвикана точно от въпросите, които Дани задава “, описа водещият на предаването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР