Рамазан е деветият месец от ислямския календар - свят месец

...
Рамазан е деветият месец от ислямския календар - свят месец
Коментари Харесай

Какво е Рамазан?

Рамазан е деветият месец от ислямския календар - свят месец за близо 1,8 милиарда мюсюлмани в света и време на отдаденост на живота в общността, оповестява БГНЕС.

Задължително е всеки здрав мохамеданин да пости от зори до залез през целия месец.  Постът се разграничава от този, който съблюдават християните. През светлата част на денонощието мюсюлманите, които са решили да постят, не би трябвало да поставят никаква храна в устата си. Напитките също са неразрешени, в това число водата.

Освен възпиране от използването на храна и питиета, в този месец мюсюлманите би трябвало се опитат да станат по-добри хора като заобикалят спорове и разпри, клюки, неистини и псувни.
 iStock/Getty Images
Трябва да четат повече за исляма, да се молят повече и най-важното да протегнат ръка към бедните и нуждаещите се. Всъщност една от аргументите да се подлагат на този непоколебим пост, с изключение на филтриране на тялото, е и да се пречистят душите си като се слагат на мястото на хората, които не поради Рамазана, а по други аргументи са лишени от храна, освен това целогодишно.

Малките деца, бременните дами, старите, болните и пътешествениците са освободени от строгия пост.

Хората нормално се събират със фамилиите и приятелите си, с цел да приключат ежедневните си пости с огромни вечери и разпределяне на храна ифтар. Преди отпиването на първата глътка вода (сутрин преди поста и вечер след него) се насочва молитва към Аллах, с цел да одобри поста. А вечерята също стартира и приключва с молитва, с цел да се благодари, че на масата има храна, което би трябвало да се прави всякога, а освен през месец Рамазан.
 iStock/Getty Images
Друга специфична, само че не наложителна процедура по време на Рамазан са нощните молебствия. По традиция джамиите са цялостни с поклонници, които посещават тези молебствия, които нормално не престават един час и половина до два часа.

Заради пандемията от ковид тази година доста джамии и някои от най-светите места за исляма ще останат празни и ще бъдат затворени по време на свещения за мюсюлманите месец. Обикновено тези места са цялостни с поклонници по време на Рамазана.
 iStock/Getty Images
„ Това е доста печален миг в историята на исляма “, сподели шейх Омар ал-Кисвами, който е имам в джамията Ал-Акса в Йерусалим.

Месец Рамазан приключва с огромния мюсюлмански празник - Рамазан Байрам, известне и като Шекер Байрам.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР