Ралица Агайн подаде оставка (ОБЗОР) В рамките на извънредното заседание

...
Ралица Агайн подаде оставка (ОБЗОР) В рамките на извънредното заседание
Коментари Харесай

Ралица Агайн подаде оставка

Ралица Агайн подаде оставка (ОБЗОР) В рамките на изключителното съвещание на Народното събрание, заместник-председателят на Комисията за финансов контрол Ралица Агайн подаде оставка, а след бурни диспути и кавги, Народното събрание я одобри. Агайн съобщи, че не е нарушила законодателството, а комисията си е свършила работата. „ Това е честен и прочувствен акт “, изясни Агайн.

Междувременно съпротива и ръководещи влязоха в спор може ли Българският гаранционен фонд да заплати компенсациите на жителите, които са потърпевши от банкрута на кипърския осигурител „ Олимпик “. Финансовият министър Власислав Горанов пък упрекна Комисията за финансов контрол, че не е довършила работата по съглашението с Кипърския гаранционен фонд, тъй че в този момент без проблем българите с полици от " Олимпик " да си получат назад парите.

 

 
 изключително заседание на Народното събрание БГНЕС
Парламентът одобри оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов контрол Ралица Агайн. Вчера държавното управление изиска тя да се отдръпна поради проблема със застрахователната компания „ Олимпик ” и стотиците хиляди български коли, останали без „ Гражданска отговорност ”.

Агайн акцентира, че днешното й деяние е прочувствен акт и не е нарушила нищо: " Във връзка и със създалата се политическа конюнктура, аз през днешния ден внесох моята оставка като заместник-председател, която се надявам да приемете и желая да кажа, че това е един прочувствен и честен акт и съпричастност към българските жители. Но желая да подчертая, че никога Комисията за финансов контрол не е позволила пропуски, нито пък има пропуски в законодателството ни, които да са засегнали по някакъв забележителен метод ползите на българските жители ".-->
 изключително заседание на Народното събрание БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че от години не е чувал и виждал със заместник-председателя на Комисията за финансов контрол Ралица Агайн. " При мен отчет от комисията за сдружението не е пристигал ", изясни още Борисов. Премиерът предлага работна група от специалисти да кажат кой и по какъв начин да даде пари за обезщетение на хората с Гражданска отговорност към банкрутиралата кипърска компания.

" Предлагам, в случай че се одобри, тъй като не трябва и тук да излезе, че Българска социалистическа партия желае да помогне на тези 200 000, а другите партии не желаеме това да се случи. Това не е по този начин. Трябва да забележим с какви пари да го създадем. Второ, в случай че го вършим, да знаем какъв казус оттук насетне това ще бъде. И в случай че на следващия ден стане второ, трето и четвърто... При банките е ясно. Фалирала банка, 100 000 евро. А тук не е ясно. Предлагам всяка партия по един или по двама, или финансовата комисията, както желаете. Вие сте Народното събрание, решете си го. Днес не можем да го решим. Самите вие виждате, влизате в подобен режим “, сподели Борисов.

 

 
 изключително заседание на Народното събрание БГНЕС

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че има разминаване сред думите на заместник-председателя на Комисията за финансов контрол (КФН) Ралица Агайн и премира Бойко Борисов. Социалистите сложиха още веднъж въпроса може ли или не Гаранционният фонд да покрие загубите на всички клиенти на банкрутиралия кипърски осигурител " Олимпик ".

„ За нас главният въпрос е по какъв начин да се помогне на тези над 250 000 българи и, както се оказа, лечебни заведения и други държавни институции в България? Как страната да си извърши функционалностите на един контролиран пазар и да не прехвърляме отговорността на хората, които наложително са били накарани да се застраховат? ”, сподели Нинова.
 
Парите, внасяни в Гаранционния фонд за застраховката Гражданска отговорност, са на хората, които са се застраховали, на българските жители. Ако решим с тези пари да покрием риска на ЗК " Олимпик ", ще ощетим българския поданик, изясни министърът на финансите Владислав Горанов.
 изключително заседание на Народното събрание БГНЕС

 

В последна сметка не е ясно дали и по кое време ще има работна група, която да вземе експертно решение, може ли или не Българският гаранционен фонд да заплати на ощетените от кипърския осигурител.
 
А в това време КФН реши пълномощията на заместник-председател на комисията, управляващ ръководство „ Застрахователен контрол “, да бъдат изпълнявани от Владимир Савов до встъпване в служба на определен от Народното събрание нов заместник-председател.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР