Ръководството на югозападната ни съседка трябва да убеди не България,

...
Ръководството на югозападната ни съседка трябва да убеди не България,
Коментари Харесай

Президентът: Северна Македония да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава

Ръководството на югозападната ни съседка би трябвало да убеди не България, а своите жители, че гради демократична страна, в която по българските клубове не се стреля и те не се палят, българите не са подлагани на систематичен тормоз, на физическо принуждение и на режисирани правосъдни процеси. Това разяснява президентът Радев в отговор на журналистически въпрос по отношение на зачестилите случаи на напън, репресии и закононарушения от ненавист против българи в Северна Македония.

По думите му управлението на РСМ може да претендира, че построява съвременно мултиетническо общество, когато откри сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята Конституция. Президентът означи, че в РСМ с десетилетия е насаждана цяла теория, учредена на антибългарска идеология. „ Явно лишава време, до момента в който РСМ застане измежду демократичните страни, и ние би трябвало да оказваме помощ в този развой “, съобщи президентът.

Президентът Радев акцентира нуждата от действителни стъпки по осъществяване на протокола, подписан сред двете страни, който е и неразделна част от преговорната рамка за присъединение на РСМ към Европейски Съюз. Говоря с всички европейски водачи и институции да се реализира прогрес по този протокол, тъй като той включва тематиките за учебниците, езика на омразата, медиите, отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините, както и запазване на нашето културно завещание по тези земи, съобщи президентът.

Президентът съобщи още, че за разлика от македонските българи в РСМ, в България хората, които се разпознават като македонци, имат цялостни права, наедно с останалите български жители – да работят в администрацията на всички равнища, да се кандидатират и заемат всички изборни длъжности в нашата страна. Никой не ги лимитира, преследва и подлага на систематичен тормоз, добави още Румен Радев в отговор на въпрос.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР