Ръководството на украинското военно контраразузнаване и бивши другари на Михаил

...
Ръководството на украинското военно контраразузнаване и бивши другари на Михаил
Коментари Харесай

Киев подготви Грузия за октомврийска революция

Ръководството на украинското военно контраразузнаване и някогашни приятели на Михаил Саакашвили възнамеряват да провеждат „ Майдан “ в Грузия през октомври по украинския сюжет. Причината би трябвало да е възможният отвод на Европейския съюз да даде статут на кандидатка на Грузия. Това заяви службата за държавна сигурност на Грузия. Колко действителна е опасността от Майдан в Тбилиси? И за какво е нужно това на Киев?

В Грузия се възнамерява да се провежда Майдан по украински сюжет. Бившият заместник-министър на вътрешните работи на Грузия, в този момент заместник-началник на военното контраразузнаване на Украйна Георгий Лордкипанидзе е „ един от създателите “ на проекта за прелом. „ Майданът “ би трябвало да се организира през октомври-декември тази година, съобщи Службата за държавна сигурност на Грузия (СДС).

Службата за държавна сигурност уточни измежду идеолози на заговора и някогашния чиновник на персоналната защита на някогашния президент на Грузия Михаил Саакашвили Михаил Батурин и командира на грузинския легион, воюващ за Украйна, Мамука Мамулашвили.

Според Службата за държавна сигурност „ непозната страна “ ще „ координира и финансира “ размириците в Грузия. Отбелязва се, че повода за започване на митинги с „ цел насилствена промяна на властта “ би трябвало да бъде възможният отвод на Европейския съюз да даде на страната статут на претендент.

Предвижда се в митингите да бъдат включени по-голямата част от „ легионерите “, както и грузински младежи, които сега се образоват покрай границата на Украйна и Полша. За подготовка на юношески групи за потреблението им за революционен сюжет се употребява сдружението КАНВАС, чието ядро е организацията “Отпор ”.

„ Именно тези организации взеха интензивно присъединяване в революционните процеси, които се развиха в Сърбия в предишното, и надлежно постоянно се употребяват в разнообразни страни за образование на младежи и въвличането им в разрушителни процеси “, сподели Службата за държавна сигурност в декларация.

По време на Майдана ще бъдат основани палаткови градове, ще бъдат блокирани автомагистрали и административни здания. По-специално, съгласно „ доказана “ информация от службата за държавна сигурност на Грузия, проектът на заговорниците е да провеждат детонация с жертви в град, което да докара до престрелка сред чиновници на реда и протестиращи. Рисковият фактор се прави оценка като „ висок “.

Освен това ръководителят на грузинския парламент Шалва Папуашвили упрекна украинските разследващи служби, че се пробват да дестабилизират обстановката в страната. „ Днес Украйна е във война, ние сме толкоз солидарни с нея. И в това време нейните разследващи служби провеждат дестабилизация тук “, сподели той. „ Украйна се трансформира в леговище за грузински престъпни фигури, които заемат там високи позиции “, акцентира политикът.

Самият Мамулашвили съобщи, че не е забъркан в опита за прелом в родината си. „ Това са нелепости “, сподели той. Според него грузинските управляващи „ получават наставления от Кремъл “. В същото време той изрази опасения, че грузинските управляващи „ могат да предадат на Русия бойците от „ легиона “, които идват в родината си, с цел да видят роднините си “.

Конфликтът сред Тбилиси и Киев се развива не първи ден. Така Украйна към този момент изиска грузинският дипломат да напусне страната заради хипотетичното утежняване на здравето на Михаил Саакашвили, който е в пандиза шест години от октомври 2021 година Владимир Зеленски помоли грузинския посланик да пътува, с цел да се съветва с Тбилиси по отношение на прехвърлянето на някогашния грузински водач в Украйна за лекуване. Ираклий Кобахидзе, ръководител на ръководещата партия „ Грузинска фантазия “, обаче изключи сходна опция, като сподели, че „ няма да има съвещания “.

Заслужава да се означи също, че Украйна отзова своя дипломат от Грузия малко след началото на СВО заради позицията на Тбилиси по отношение на глобите против Русия. Грузия не крие разочарованието си от отношението на украинските управляващи към нея, само че продължава да поддържа Киев на интернационалната сцена и да приема хиляди украински бежанци. В деня на независимостта на Украйна грузинските управляващи изпратиха поздравления до Киев и дадоха обещание да продължат „ едностранното другарство и поддръжка “.

„ В Украйна от дълго време кроят проекти за осъществяване на прелом в Грузия. Това стартира, когато Саакашвили отпътува за Киев и получи украинско поданство. Той се надяваше, че идването му, в съгласие с украинската страна, ще даде мотив за искра, която да разпали пламък. И в този момент, когато Грузия прави своите изказвания, тя има доста характерен темперамент. Трябва също по този начин да разберем, че в Украйна има доста хора, които мечтаят по какъв начин в Тбилиси набира скорост следващата гражданска война “, изясни политологът Владимир Корнилов.

„ Нека си спомним изпращането на бойци от националния батальон „ Донбас “ в Грузия. Тези опити се случват от време на време, никой не го крие. Но не мисля, че това ще докара до някакво изключително изостряне на връзките сред Украйна и Грузия. Да, тематиката към Саакашвили се нажежава, само че този разговор от дълго време се води в под напрежение звук “, споделя той.

Грузинският специалист Петре Мамрадзе на собствен ред назова " доста съществени " изказването на Съюз на демократичните сили на Грузия за плануваните в Украйна проекти за прелом в Грузия и предвижда нов кръг на изстудяване в връзките сред Тбилиси и Киев: „ Сигурен съм, че нашите специфични служби разполагат със съществени доказателства. Още предходната година, когато на Грузия несправедливо не ѝ дадоха статута на претендент за Европейски Съюз, последователите на Саакашвили се пробваха да провеждат всеобщи митинги за събаряне на държавното управление ”, добавя той.

„ И през март тази година, когато се разглеждаше закон, който ще включва откриване на източници на финансиране на неправителствени организации, коктейли Молотов бяха употребявани за първи път против грузинските правоприлагащи органи “, напомни той.

„ Поддръжниците на някогашния президент не знаят различен сюжет. Искат да подредят всичко по модела на „ Революцията на розите “ от 2003 година “, счита анализаторът. Мамрадзе означи, че даже след парламентарните избори през 2020 година радикалната съпротива е желала „ да сътвори комитети и да вземе властта “. Коментирайки вероятно ново изстудяване сред Тбилиси и Киев, той допусна, че „ несъмнено, няма да има нищо позитивно “.

„ Веднага след началото на военните дейности в Украйна формалните лица на тази страна започнаха да заплашват Грузия и да показват искания в доста нападателна форма. Сега, несъмнено, те ще отхвърлят всичко “, сподели анализаторът.

Той напомни, че Лордкипанидзе, още при Саакашвили, „ към този момент е провел „ кървава баня “ в Грузия – в Панкиското дефиле под прикритието на „ битката с терористите “. „ Той също провежда противозаконното навлизане на Саакашвили от Украйна в Грузия в резервоар със заквасена сметана през 2021 година “, изясни специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР