Ръководството на СОСЗР с дълбока скръб съобщава за кончината на

...
Ръководството на СОСЗР с дълбока скръб съобщава за кончината на
Коментари Харесай

Отидоха си двама славни офицери, дали много за развитието на армията ни

Ръководството на СОСЗР с дълбока тъга оповестява за кончината на двама свои членове ген.лейт. о.з Иван Константинов Стефанов и полк. о.з. Димитър Одрински.
Генерал-лейтенант о.з Иван Константинов Стефанов е роден през 1929 година в гр. Бяла Слатина. Постъпва в Българска народна армия през 1950 година, получава академично обучение във Военна академия „ Георги С. Раковски “ и Академията на Генералния щаб на Съюз на съветските социалистически републики „ Климент Ворошилов “. През годините служи в разнообразни поделения на армията, като заема значими командни длъжности в Българска народна армия. Ще отбележим две от тях – командващ Трета войска и шеф на ВА „ Г.С. Раковски “. Навсякъде, където е служил, офицерите, сержантите и бойците го помнят като кардинален и непоколебим пълководец, само че постоянно търсещ човешкото отношение към своите сътрудници и подчинени.

Поклонението и последна респект пред ген.лейт. Стефанов ще се състоят на 6 август 2018 година от 11.00 часа в гр. Пловдив, погребален парк „ Централен “ – бул. „ Княгиня Мария Луиза “ № 73 (Централните пловдивски гробища).

Полковник о.з. Димитър Одрински е роден през 1935 година в гр. Шумен. Завършва военно учебно заведение в София, служи в разнообразни гарнизони – Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен. В Сливен е пълководец на 3-та танкова бригада в състава на Трета Армия на Българска народна армия. След това е заместник- шеф на катедра „ Управление на войските” във ВА „ Г.С. Раковски” и след излизането си в ресурс е хоноруван учител по „ История на военното изкуство” в ВВНТУ „ Т. Каблешков ". През 1986 година за създаден военнонаучен труд е почетен от Генерален щаб на Българска народна армия с премия на името на Г.С. Раковски. Навсякъде, където е служил, офицерите, сержантите и бойците го знаят като кардинален и непоколебим пълководец, постоянно търсещ човешкото отношение към своите сътрудници и подчинени.

През 2012 година полк. Одрински написа следното в писмо до кмета на Сливен ген. Кольо Милев и ръководителя на Общинския съвет на СОСЗР полк. Николай Тодоров: „ Родът ни има прослужени във Въоръжените сили непрестанно деветдесет и четири години, от тях в редовете на 3-та войска осемдесет и една. „ Щафетата” се предава от татко на наследник. Участие в четири войни - Първата и втора Балкански, Първата и Втората Световни войни. Колекция включва осем броя ордени - седем военни, от които два за смелост, един „ Св.Александър” и един цивилен „ Народен медал на труда” - златен. Повече от двадесет медала - военни и цивилен, както и други почетни знаци. Лично аз съм прослужил тридесет години като офицер в българската войска, от тях двадесет и шест от пълководец на танков взвод до пълководец на танкова бригада в Трета войска. Служил съм в 18-та стрелкова Балканска и 7-а мотострелкова дивизия, в 24-та и 13-та танкови бригади, като и в щаба на армията. “

Полк. Одрински умря на 4 август 2018 година Поклонението ще се състои на 5 август 2018 година от 11.00 часа в София, Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

и.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР