Ръководството на Съюза на международните превозвачи взе участие в заседание

...
Ръководството на Съюза на международните превозвачи взе участие в заседание
Коментари Харесай

Международните превозвачи поискаха намаляване на акциза на горивата и отпадане на биодобавката за 6 месеца

Ръководството на Съюза на интернационалните превозвачи взе присъединяване в съвещание на Комисията по превоз и известия на Народното събрание. 

Поводът за поканата беше изпратеното на 14 март 2022 година отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и ръководителя на отрасловата парламентарна комисия Борислав Гуцанов. В писмото беше изтъкната тежката обстановка в която се намира интернационалния авто отрасъл и незабавната потребност от вземането на рационални решения за превъзмогване на проблемите в сектора, оповестяват от СМП.

По време на съвещанието Йордан Арабаджиев срещна народните представители с към този момент подхванатите ограничения от редица европейски страни за подкрепяне на автомобилния бизнес, след започването на войната в Украйна. 

Той изясни, че Белгия вече понижи Данък добавена стойност налога върху горивата. Нидерландия също, като от 1 април цената за литър бензин става 17 евроцента, а за литър дизел 11 евроцента. В Испания правителството е в развой на финални договаряния с протестиращите автопревозвачи, където се чака реализиране на консенсус и понижаване цените на горивата. 

Министърът на превоза Ракел Санчез е удостоверил, че държавното управление ще отпусне 500 милиона евро на превозвачите, с цел да им помогне за справяне с рецесията и покачващите се цени на горивата. В Италия вече е гласувано тежкотоварният авто превоз да бъде подкрепят с 500 млн. евро, като до края на април митата на горивата са понижени с 25 евроцента за литър. Също по този начин в формалния държавен вестник е оповестен указ, който регламентира понижението на Данък добавена стойност върху горивата и цените по дистрибуторската мрежа. 

В Швеция от 14 март е в действие намаление на митото от 1,30 крони за литър (12 евроцента), като към този момент има подготвен План на стойност 1,5 милиарда евро, целящ подкрепяне и справяне с растящите цени, вследствие от икономическата рецесия. В Германия предстои гласуването на така наречен " федерална отстъпка “, посредством която цената на литър гориво ще се понижи с сред 20 и 30 евро. Френското правителство отпусна 400 милиона евро помощ за бранша на автомобилния превоз, с които компенсира нарастването в цените на горивата. За тежкотоварни камиони операторите ще получат по 750 евро на камион.  От 1 април транспортните компании ще могат  да получават отстъпка от 15 евроцента на литър от цената на горивото.

Ръководството на  Съюза на интернационалните превозвачи настоя пред народните представители за вземането на незабавни законодателни ограничения и в нашата страна, като изиска:

На първо място, премахване на биодобавката в горивата за интервал от 6 месеца, посредством изменение на Закон за силата от възобновими източници.

На второ място, намаляване акцизът на горивата с 50 % за интервал от 6 месеца.

Изпълнителният шеф на СМП заключи, че автомобилният отрасъл непрекъснато е изправян пред тежки провокации – пакет " Мобилност 1 “, директивата за командироване, връщането на камионите на 8 седмици, готвените промени в цените на тол таксите и прочие, които може да преодолее единствено благодарение на държавните институции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР