Ръководството на Прокуратурата на Република България остро реагира на обвиненията

...
Ръководството на Прокуратурата на Република България остро реагира на обвиненията
Коментари Харесай

Прокуратурата реагира остро на обвиненията от Рашков

Ръководството на Прокуратурата на Република България остро реагира на обвиняванията на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който в изказване направи отрицателни мнения и оценки на работата на обвинители в страната.

Ето цялостния текст на Позицията на Прокуратурата на Република България:

По мотив изказването на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по Българското национално радио от 05.07.2021 година, съдържащо отрицателни мнения и оценки по отношение на работата на прокурори в страната по съответни досъдебни производства за закононарушения, свързани с изборните права на жителите и претенции за предприемане на незабавни кадрови ограничения – налагане на дисциплинарни санкции и „ премахване “ на същите. Прокуратурата на Република България декларира, че ще отбрани и ще застане зад всеки магистрат, който извършва служебните си отговорности при спазването на закона, съгласно правилата на правовата страна.

Считаме, че цитираното изказване съставлява опит за жестоко посягане върху независимостта на прокуратурата и е опит за непозволено въздействие и вмешателство в реализиране на функционалностите на магистратите при взимане на решения по съответни досъдебни производства, което е в несъгласие с конституционно открития принцип за разделяне на управляващите.

По този метод се визира независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на правосъдната власт и се нарушава правилото на върховенството на правото

Припомняме, че независимостта е право на прокурорите и следователите, чието обезпечаване е отговорност на всички държавни институции. Нейното отстояване подсигурява осъществяването на служебните ни отговорности, подчинени единствено на закона, познанието и персоналното разбиране на всеки магистрат, без влияние на субективни визии, в полза на отбраната на правата на жителите.

Върховенството на закона е основен принцип в демократичните страни, а член Втори от Договора за Европейския съюз дефинира зачитането му като най-важна полезност. Съобразно практиката на съда на Европейския съюз, независимостта на правосъдната власт е изведена като независимо разбиране на правото на Съюза, което стои в основата на върховенството на закона. Затова органите на правосъдната власт във всяка страна членка би трябвало да са предпазени от външна интервенция, застрашаваща тяхната самостоятелност при вземането на решения.

Прокуратурата на Република България, като част от правосъдната власт, има съществена роля в одобряването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да заплашват нейната самостоятелност посредством указване на напън, съставлява неприемлива интервенция в реализиране на конституционно избраните пълномощия на магистратите.

Надяваме се, че няма да бъдат възродени от дълго време отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно откритите правила на правовата страна, целящи дискредитиране на органите на правосъдната власт.

Прокуратурата на Република България ще продължи да отстоява европейките полезности и да се управлява от Конституцията и законите в страната. За следващ път заявяваме волята си за професионално и дейно взаимоотношение с всички органи и институции, имащи отношение към противопоставяне и откриване на закононарушения за отбрана правата на жителите.

Настоящата позиция на Прокуратурата на Република България ще бъде изпратена до президента на Република България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на Съединени американски щати и на Обединено кралство Англия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР