Ръководството на МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов АД и Отделението по

...
Ръководството на МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов АД и Отделението по
Коментари Харесай

Болницата в Търново се нуждае спешно от дарители с кръвна група „АВ“ и „В“

Ръководството на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов ” АД и Отделението по трансфузионна хематология във Велико Търново насочиха зов към доброволни кръводарители с кръвна група „ АВ ” и „ В ”.

Спешната потребност от кръвни артикули възминкнала в края на предходната седмица. В един ден, за броени часове, с потребност от извънредно рядката кръвна група „ АВ ” и кръвна група „ В ” се оказали петима пациенти на регионалната болница, настатенин в ортопедия и вътрешните отделения на стационара.

Лекарите акцентират, че околните на някои пациенти са подготвени да дарят кръв само че не могат – одобряват лекарства поради хронични премеждия, други са с високо кръвно налягане, а трети просто нямат нужното минимално изискуемо тегло от 50 кг. Болните следва да разчитат на съпричастност и човечност от изцяло непознати хора, които да дарят кръв.
„Нуждата от кръв и производните и кръвни артикули е непрестанна, по тази причина доброволни и безплатни кръводарители са нужни всекидневно. Хората не осъзнават какъв брой значимо е кръводаряването, до момента в който някой непосредствен или самите те не изпаднат в неволя и не са директно нуждаещи се от кръвопреливания“, разясняват медици от остарялата столица.

От здравното заведение прецизират, че искащите да дарят кръв могат да го създадат всеки работен ден, сред 8 и 13 часа. Минималният период сред две кръводарявания е най-малко 60 дни. Кръводарителите би трябвало да са здрави, да не одобряват лекарства, да са на възраст от 18 до 60 години, хапнали и отпочинали и да показват документ за идентичност. Дарителите получават подкрепителна закуска и имат право на 2 дни заплатен отпуск.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР