Ръководството на Министерството на здравеопазването реши УМБАЛ „Св. Екатерина“ да

...
Ръководството на Министерството на здравеопазването реши УМБАЛ „Св. Екатерина“ да
Коментари Харесай

Преименуват УМБАЛ „Св. Екатерина“ на името на проф. д-р Александър Чирков

Ръководството на Министерството на здравеопазването реши УМБАЛ „ Св. Екатерина “ да бъде преименувана на името на проф. доктор Александър Чирков. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Предложението е постъпило от Инициативен комитет, в който вземат участие пациенти, възпитаници, сътрудници и почитатели на проф. Чирков.

Сред претекстовете на основателите e по този метод да бъде почетен приносът на проф. Чирков както за спасяването на живота и здравето на хиляди българи, по този начин и за основаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията, показват от министерството.

От ведомството напомнят, че през 1984 година на проф. Александър Чирков е предоставено да построи съвременна кардиохирургия в България. На 14 май 1986 година там е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 година е основана Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто началник е проф. доктор Александър Чирков.

Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 година Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 година

Заминава през 1966 година за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като доктор в Университетската болница, след това се трансферира в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 година

През 1984 година се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на опазването на здравето. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 година Рецепиентът е 11-годишно момче.

Професорът печели международна известност и благодарност за професионализма си в областта на сърдечните заболявания, интервенции и трансплантации.

Той е моторът за основаването на УМБАЛ " Св. Екатерина " като водеща кардиологична болница в страната. И дълги години я управлява.

През 2013 година екипът на болница " Сити Клиник " кръщава Клиниката по кардиохирургия на негово име. Сред най-известните му възпитаници е кардиохирургът проф. Иво Петров.

За българските кардиолози проф. Чирков е индивидът, положил основите на модерната кардиология и кардиохирургия, обучил редица лекари, които и до през днешния ден не престават делото му и утвърждават високото европейско равнище на лекуване на сърдечно-съдовите болести в България.

През 2001 година беше в инициативния комитет, върнал Симеон Сакскобургготски на власт в България.

Именитият кардиохирург си отиде на 24 ноември 2020 година, в Деня на Св. Екатерина, светицата чието име носи болничното заведение, основана от него.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР