Ръководителят на Зоопарка в Стара Загора д-р Ивелина Илиева и

...
Ръководителят на Зоопарка в Стара Загора д-р Ивелина Илиева и
Коментари Харесай

Стара Загора черпи опит от европейски зоопаркове за образователните възможности на местната зооградина и привличането на туристи

Ръководителят на Зоопарка в Стара Загора доктор Ивелина Илиева и началникът на отдел „ Туризъм “ на Общинска администрация Маргарита Крумова черпиха опит и усещания от организацията на работата в три европейски зооградини – в Прага,  Дрезден и Лайпциг.

Посещението се реализира със съдействието на Тихомир Патарински, аташе по туризъм на България в Берлин, част от дипломатическия състав на Посолството на Република България в немската столица.

Опознавателният тур започва от Лайпциг. Местната зооградина е открита през далечната 1878 година и през днешния ден е дом на към 850 типа животни. В зоопарка работят по специфични стратегии за запазване и размножаване на застрашени и редки типове. „ Една от упоритостите на екипа на Зоопарк Стара Загора е да допринесем за възстановяване на изискванията, в които се отглеждат животните. Въпреки че нашата зооградина към този момент е с образ, който дава отговор на условията, надграждането на направеното е непрекъснат развой. Срещите и диалозите с ръководители на доста по-големи зоопаркове са извънредно потребни “, посочи ръководителят на старозагорския зоопарк доктор Ивелина Илиева.

Пражкият зоопарк е систематизиран като едно от най-хубавите места за близка среща с животни в света. Той е дом на някои в действителност забавни скотски представители – гигантска костенурка, алена панда, бели носорози, Пржевалските коне и други. „ Хората могат да следят през стъклени огради, изкопи или различен вид заграждения животните в съвсем естествената им среда. В Прага залагат на огромен брой осведомителни стратегии за хранене, както и за приемане на познания, даже от най-малките гости при разходка из зоопарка. Това е и нашият план – визитите да бъдат свързани с добавена стойност. Да учим децата на почитание, любов и отговорност. Освен това, водим диалози с управлението на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет, с цел да бъдем място за на практика занятия за студентите. Подобна самодейност ще е потребна както за нас, по този начин и за всички бъдещи ветеринарни лекари “, показа усещания и хрумвания доктор Илиева. 

Друга локация, посетена от старозагорските представители, бе Дрезденският зоопарк. Атракционът е основан през 1861 година, това го подрежда измежду най-старите зооградини в Германия. „ Това място е един самобитен природонаучен и учебен център, а освен дестинация за разходка и отдих. Има голямо многообразие от типове, както и опция за близка среща с жирафи. Впечатлена съм от линията, която следват – имат учебно заведение, което съществува от 1969 година. Така възпитаниците му се срещат с екологията – проблемите, провокациите, вероятностите. Убедена съм, че всеки досег до природата и живите ѝ същества ни прави по-добри. Близките срещи с животни способстват за това. Работата ми като началник на втория по величина и възраст зоопарк в България ме задължава да черпя и ползвам положителните практики на сътрудниците си. Да запазим биологичното многообразие, да изпълняваме ролята на избавителен център, както и да образоваме деца и да сме разполагаем на студентите по ветеринарна медицина – това са част от крачките, които ни предстоят “, споделя още доктор Илиева. От старозагорска страна са поканили европейските си сътрудници да посетят актуализирания Зоопарк, който е ситуиран в най-големия натурален парк в града и е привлекателен център за стотици хиляди фенове на животните. „ Подкрепа в реализирането освен на тези ползотворни срещи, само че и в практическата ни работа, е екипът на Спасителен център за диви животни „ Зелени Балкани “. Те имат към този момент сериозен опит в реализацията на планове с интернационално присъединяване и разчитаме да надграждаме и отваряме този тип партньорства “, допълно ръководителят на зоопарка под липите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР