Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обвини

...
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обвини
Коментари Харесай

ЕС счита Русия за отговорна за ракетите в Полша

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел упрекна Русия за " трагичния " случай с ракети в Полша, като назова офанзивата жестоко нарушаване на интернационалното право, съобщи Анадолската организация.

" Този драматичен случай е резултат от следващата масирана вълна от ракетни офанзиви против украински градове от страна на Русия през вчерашния ден, ориентирани против цивилни жители и гражданска инфраструктура ", съобщи Жозеп Борел.

" Тези офанзиви са жестоко нарушаване на интернационалното право. "

" Русия продължава да популяризира дезинформация за неоправданата и непровокирана война, която води против Украйна. Ще продължим да разобличаваме Русия за нейната осведомителна операция и интервенция ", добави Борел.

„ Европейски Съюз ще остане хладнокръвен в поддръжката си за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и за присъщото ѝ право на самоотбрана против съветската експанзия ", сподели той.

Европа ще продължи да оказва " мощна " политическа, военна, филантропична и финансова поддръжка на Украйна " толкоз дълго, колкото е належащо ", увери Борел.

Той също по този начин изрази взаимност с Полша и полския народ и изрече съболезнования на фамилиите на двете жертви на нападението.

" Европейски Съюз изцяло поддържа провежданото от Полша следствие за определяне на обстоятелствата на място и ще останем в стеснен контакт с нашите сътрудници по отношение на идващите стъпки ", сподели той.

БГНЕС напомня, че ракетата падна късно във вторник в село Пшеводов, което се намира покрай границата с Украйна.

Инцидентът породи опасения за ескалация сред Русия и НАТО.

Но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съгласно първичния разбор той " евентуално е породен от украинска ракета за противовъздушна защита, изстреляна за отбрана на украинската територия ". Полша също поддържа тази доктрина.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР