Ръководителят на Съвета за национална сигурност на Израел Цахи Ханегби

...
Ръководителят на Съвета за национална сигурност на Израел Цахи Ханегби
Коментари Харесай

Хамас освобождава заложници най-рано в петък

Ръководителят на Съвета за национална сигурност на Израел Цахи Ханегби сподели, че освобождението на израелските заложници от Хамас няма да стартира преди петък.

" Освобождаването на заложниците ще стане в сходство с първичното съглашение сред страните и ще стартира не по-рано от петък ", сподели Ханегби в изказване, публикувано от кабинета на израелския министър председател.

" Преговорите за освобождение на нашите пандизчии напредват и не престават ", сподели той.

Междувременно Haaretz, базирайки се на израелски политически източник, заяви, че забавянето в използването на съглашението за преустановяване на огъня сред Израел и Хамас се дължи на обстоятелството, че групировката към момента не е показала лист с израелски жители, които има намерение да освободи.

Според източника на вестника Хамас към момента не е утвърдил съглашението за преустановяване на огъня с Катар, което би трябвало да подсигурява спазването му от всички страни.

По-рано беше обявено, че в четвъртък сутринта стартира четиридневно преустановяване на огъня, по време на което е планувано освобождението на израелски заложници от групировката Хамас и палестински пандизчии, държани от Израел.

Според изискванията на договорката Хамас ще освободи 50 дами и деца от 237-те заложници, арестувани в линията Газа. На собствен ред Израел ще освободи от пандиза 150 палестински пандизчии, в това число дами и малолетни. Затворниците ще бъдат освободени едвам откакто израелските заложници влязат в страната.

За да изоставен заложниците линията Газа, ще бъде въведено помирение за четири дни, това ще е първият стадий от договорката.Вторият стадий е, че продължителността на примирието може да бъде увеличена - Израел е подготвен да добави 10 спомагателни заложници към в началото контрактуваните четири дни дневно. Общо 100 израелски заложници и 300 палестински пандизчии могат да бъдат освободени с помощта на съглашението. Прекратяването на огъня, съгласно договореностите, не може да продължи повече от 10 дни.
 Какво тъкмо планува съглашението сред Израел и Хамас за заложниците
Какво тъкмо планува съглашението сред Израел и Хамас за заложниците

То планува удължение на прекратяването на огъня против освобождение на заложници

Също по този начин, като част от договорката, ще бъде повишен потокът от филантропична помощ за линията Газа.

Посредници при сключването на договорката станаха Съединени американски щати, Катар и Египет.

На 7 октомври радикалната формация Хамас, основана в линията Газа, атакува Израел. Над 1,2 хиляди души станаха жертви на офанзивата. В отговор Израел стартира военна интервенция против Хамас. Броят на жертвите на израелските удари по Газа, съгласно палестински данни, е към 14 хиляди души.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР