Ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс

...
Ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс
Коментари Харесай

САЩ няма да отстъпят пред Русия по въпроса за гаранциите за сигурност

Ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели, че всички стъпки във връзка с предложенията на Москва за европейската сигурност би трябвало да се правят на двустранна основа, оповестява ТАСС.
Снимка: АП

Американските управляващи изхождат от това, че всевъзможни стъпки във връзка с предложенията на Москва за европейска сигурност би трябвало да се правят на двустранна основа. Вашингтон не има намерение да прави отстъпки по този въпрос. Това съобщи в понеделник ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс на постоянен брифинг за публицисти.

„ Фактът, че след срещата на върха сред президента Путин и президента Байдън през юни започва по този начин нареченият разговор за стратегическа непоклатимост демонстрира, че ние имаме вяра, че има въпроси, свързани да вземем за пример с контрола на въоръженията, по които можем да проведем ползотворни полемики с съветската страна. Това може да реши проблемите със сигурността, които ни вълнуват (...), а може да бъде и отговор на някои от въпросите, по които Русия изрази угриженост “, сподели представителят на американското външнополитическо ведомство, обяснявайки позицията на Вашингтон.
 
"Говорихме по-специално за разполагането на ракети в Европа, опциите във връзка с стратегически и нестратегически нуклеарни оръжия и ограничения за надзор на въоръженията, за повишение на прозрачността и стабилността ", добави Прайс. "Ключовият миг тук е, че нито една от стъпките, които ще предприемем,  няма да бъде отстъпка. Те би трябвало да бъдат на взаимна основа, което значи, че съветската страна също ще би трябвало да направи нещо, което ще спомогне за подсилване на нашата сигурност, нашите позиции в областта на сигурността “.

На 17 декември 2021 година съветското външно министерство разгласява планове на контракт със Съединени американски щати за гаранции за сигурност, както и съглашения за ограничения за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на Северноатлантическия контракт. Руско-американските съвещания по тези въпроси се организираха на 10 януари в Женева, на 12 януари се организира съвещание на Съвета Русия-НАТО в Брюксел, а на 13 януари тези начинания бяха разисквани на съвещание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена, напомня ТАСС.
 
 
 

 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР