Ръководителят на правителството на Холандия Марк Рюте още преди година

...
Ръководителят на правителството на Холандия Марк Рюте още преди година
Коментари Харесай

Мигрантите свалиха “тефлоновия” премиер. Тази вълна ще помете още премиери в Европа

Ръководителят на държавното управление на Холандия Марк Рюте още преди година счупи видимо непоклатимия връх на ръководство в тази страна, подложен от Рууд Люберс през далечните 80-те и 90-те години, когато той беше отпред съвсем дванадесет години. Преживял четири предизборни акции и към този момент няколко пъти сменил съдружните си сътрудници, Рюте си завоюва прякора “Тефлоновия Марк ”. И по този начин непотопяемият министър председател подаде молба за оставката на държавното управление до краля на страната си.

По принцип е мъчно това да се назова доста огромна изненада. През последните години фрагментацията на политическите партии се ускори трагично в Холандия, което затруднява ръководещата партия на Рюте (Народна партия за народна власт и независимост или ВВД) да образува обединения при всеки избор. Четвъртата коалиция на този министър председател беше основана за рекордните 299 дни от доста разнородни партии с разнообразни политически убеждения. И по тази причина нееднократно се е планувало, че ще падне заради остри различия по отношение на климата, опазването на здравето, стопанската система и изключително селското стопанство.

Но, както написа британско-холандският публицист Гордън Дарок, „ оказа се, че всички наблюдават неверните айсберги “. В резултат на това държавното управление на Рюте се срина заради различия по въпроса за приемането на мигранти. Партиите от обединението се опълчиха изрично на проектите на държавното управление да затегне имиграционните правила, което може да докара до делене на фамилии. Така или другояче, по този начин стимулира решението си самият министър председател.

В доста връзки този резултат беше съдбоносен от изборите за локални управляващи и Сенат, извършени през март тази година. Те бяха извоювани със зашеметяваща победа на новата партия Земеделско-гражданско придвижване, основана безусловно от нищото въз основата на антиправителствени земеделски митинги. Тъй като тази партия стана съществена в Сената, обединението стартира да има проблеми с приемането на закони. Изглежда, че Рюте е решил да се възползва от момента, като изгони непокорните от Народното събрание посредством нови избори и най-сетне да погребе някои от дългогодишните си съперници. Така в миналото всемогъщата партия Християндемократически зов (ХДА), която съвсем половин век, с къси спирания, беше част от ръководещите обединения, съдейки по някои социологически изследвания, към този момент не попада в челната десетка.

Но Рюте поема огромен риск. Повечето социологически изследвания демонстрират, че неговата партия към този момент отстъпва на земеделците или е наедно с тях. Може би тъкмо това е повода за неговата непримиримост по въпросите на миграцията. Отстъпвайки, Рюте най-сетне ще загуби електорална почва. Скорошна анкета измежду читателите на най-тиражирания вестник в страната “Де Телеграф ” сподели, че 96% са за стягане на миграционната политика. Най-важното за премиера е, че 97% от симпатизантите на неговата партия желаят това. Една отстъпка по този въпрос може дефинитивно да погребе политическата му мощ. Действайки като съвсем извънредно десен политик по въпроса за миграцията, Рюте се надява да вземе гласове от редица протестни партии, в това число упоменатото ЗГД. Но даже и това да се случи и ВВД заобиколи фермерите, има един сериозен проблем за премиера: водачът на ЗГД Каролин ван дер Плас изрично отхвърля всякаква опция за присъединение към обединението, в случай че Рюте остане министър председател.

В тази връзка анализаторите от уеб страницата “ГеенСтил ”, разяснявайки полемиката за това кой кого е " прихванал " в обединението, пишат: " Цяла Холандия желае по-малко, по-малко, по-малко мигранти. Това не е капан, това е инструмент за акция. Особено по това време, когато в цяла Европа духа десен вятър. "

Този „ десен вятър “ в действителност се усеща в разнообразни европейски страни, освен в Холандия. В края на краищата държавното управление на Рюте, пробвайки се да ограничи имиграцията, публично се базира на опита на Дания, където сходна политика се води от дълго време. Сега въпросът за приемането и настаняването на бежанци от чужбина се трансформира в съществено тестване за редица държавни управления.

В Полша е планувано идните парламентарни избори през есента да бъдат съчетани с референдум по въпроса за миграцията. В Италия, където упоменатият " десен вятър " към този момент издигна държавното управление на Джорджия Мелони, разногласията за мигрантите също непрекъснато разклащат нежната коалиция. Невероятно тежка борба се води на всички равнища на законодателната и правосъдната власт във Англия към държавен законопроект за експулсиране на незаконните мигранти назад в Руанда.

Която и европейска страна да вземете, съвсем на всички места този въпрос е предпочитан и един от най-раздвояващите. А това значи, че " десният вятър " няма да се ограничи единствено до холандското държавно управление и ще и други европейски министър председатели.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР