Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди в

...
Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди в
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Рано е да се прогнозира световна инфлация

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предизвести в четвъртък, че е " прекомерно рано " да се каже дали светът е изправен пред интервал на непрекъсната инфлация. Неуспехът да се създадат стопанските системи по-устойчиви на бъдещи разтърсвания може да докара до огромни проблеми, заяви " Ройтерс ". 

Георгиева настоя, че водачите по света би трябвало деликатно да преценят своите фискални и парични политики през 2022 година, с цел да подсигуряват, че необятното евакуиране на средства за поддръжка на COVID-19 и възходящите лихвени проценти няма да подкопаят възобновяване.

Миналата седмица МВФ понижи икономическите си прогнози за Съединените щати, Китай и международната стопанска система поради несигурността по отношение на пандемията, инфлацията, спиранията на доставките и стягането на паричната политика в Съединени американски щати, които крият спомагателни опасности.

За разлика от първата година на пандемията през 2020 година, когато финансовите министри и централните банкери координираха и синхронизираха своите дейности, събитията в този момент се разграничават доста в целия свят и това изисква повече " специфика " в отговорите, сподели тя.

Георгиева сподели, че пандемията от COVID-19 остава най-големият риск, пред който е изправена международната стопанска система и е неотложно да се засилят напъните за увеличение на равнищата на имунизация в страните с ниски приходи и да се реализира световна цел за имунизиране на 70% от хората в страните по света доникъде на 2022 година

Шефът на МВФ сподели, че инфлацията е траяла по-дълго и се е повишила по-високо от предстоящото заради спирания на веригата за доставки, по-силно от предстоящото потребителско търсене на артикули и разтърсвания в климата върху цените на храните.

Запитана дали тези условия и ескалиращата рецесия сред Русия и Запада поради Украйна могат да доведат до епоха на устойчива инфлация, Георгиева сподели: " Краткият отговор е, че е прекомерно рано да се каже. "

Тя сподели, че напъните в този момент да се влага повече в устойчивостта на хората, стопанската система и околната среда ще оказват помощ за основаването на повече благоприятни условия за по-голям напредък на работните места и разцвет.

Неуспехът да се създадат такива вложения би довел до по-мрачна вероятност, което би довело и до " по-неочаквани събития, за които не сме готови ", сподели Георгиева, добавяйки, че политиците също не са били добре готови да се оправят с повече от една рецесия едновременно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР