Ръководителят на израелското разузнаване - МОСАД, ще посети Съединените щати

...
Ръководителят на израелското разузнаване - МОСАД, ще посети Съединените щати
Коментари Харесай

Шефът на израелското разузнаване на срещи в САЩ заради сделката с Иран

Ръководителят на израелското разузнаване - МОСАД, ще посети Съединените щати при започване на септември за диалози по отношение на вероятното обновяване на нуклеарната договорка с Иран, съобщи БГНЕС.

Обявеното посещаване е последното в напъните на Израел да откаже Запада да подписа нуклеарно съглашение с Иран.

Израел твърди, че договорката ще улесни финансирането на подкрепяните от Иран бойци, като в същото време няма да попречи на Техеран да създаде нуклеарно оръжие - цел, която Иран постоянно е отричал.

Ръководителят на МОСАД Дейвид Барнеа " ще посети Вашингтон след седмица, с цел да взе участие в срещи при закрити порти в Конгреса по отношение на договорката с Иран ", сподели почитан израелски чиновник пред Агенция Франс Прес, поискал анонимност.

По-рано през днешния ден министър-председателят Яир Лапид сподели, че " дипломатическата битка " на Израел против договорката включва неотдавнашни срещи на неговия консултант по националната сигурност и министър на защитата в Съединените щати.

„ Полагаме съгласувани старания, с цел да подсигуряваме, че американците и европейците схващат заплахите, свързани с това съглашение “, сподели Лапид, наблягайки, че подписаното през 2015 година „ не е добра договорка “ и че тази, която се формулира сега, крие „ по-големи рискове “. "

През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп едностранно се отдръпна от съглашението, чиято съществена цел беше да възпре Иран да създаде нуклеарно оръжие.

Неговият правоприемник на поста Джо Байдън се опита да възобнови съглашението, като напредъкът, реализиран за година и половина, изправи Израел на нокти.

В сряда Лапид сподели, че нова договорка ще " дава на Иран 100 милиарда $ годишно ", които ще бъдат употребявани от подкрепяните от Иран въоръжени групировки Хамас, Хизбула и Ислямска страна, и означи, че води диалози с управлението на Англия, Франция и Германия по тематиката.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР