Ръководителят на Държавната информационна служба на Египет Диаа Рашван заяви,

...
Ръководителят на Държавната информационна служба на Египет Диаа Рашван заяви,
Коментари Харесай

Египет отрече да е домакин на преговори за Рафах

Ръководителят на Държавната осведомителна работа на Египет Диаа Рашван съобщи, че известията за египетски и израелски диалози за евентуална израелска атака в Рафах не дават отговор на истината.

Това заяви Saudi Arab News.

" Рашван повтори позицията на Египет, която беше оповестена няколко пъти от политическото му управление: тя е цялостно опълчване на интервенция, която би трябвало да докара до повече убийства, всеобща гибел и широкоразпространени опустошения ", оповестява изданието.

Той означи, че Египет е предал на израелската страна предизвестия з а заплахата от интервенцията за стабилността на целия район. Рашван добави, че Кайро упорства за доставянето на помощи в Ивицата Газа, изключително в северната част на анклава и град Газа, както и за извозването на ранените за лекуване.

По-рано в сряда Axios заяви, базирайки се на източници, че началникът на Службата за обща сигурност (Шин Бет) Ронен Бар и началникът на Генералния щаб на Израелските сили за защита (IDF) Херци Халеви са се срещнали в Кайро с началника на египетското разузнаване Абас Камил и началника на Генералния щаб на египетските въоръжени сили Осама Аскар, с цел да обсъдят възможна израелска интервенция в Рафах. Axios прецизира, че това е второто сходно посещаване на висши израелски представители: предходното е било в средата на февруари .

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа утвърждения от Конгреса на Съединени американски щати пакет от законопроекти за спомагателна финансова помощ за Украйна, Израел и други съдружници: Вашингтон реши да отпусне към 26,4 милиарда $ помощ за Израел, от които 9,1 милиарда $ ще бъдат изразходвани за филантропична помощ.

След това израелският външен министър Израел Кац благодари на Байдън за този ход, като написа в обществените мрежи: " Нашият съюз е нерушим. Благодаря Ви, господин Президент. " Израелският опозиционен водач Яир Лапид също изрази признателност за помощта .
 Преговорите за прекратяването на огъня в Газа са в деликатна фаза
Преговорите за прекратяването на огъня в Газа са в деликатна фаза

С посреднчиеството на Катар воюващите страни се пробват да се оправят с този препъникамък

Асошиейтед прес оповестява, че на фона на известията за израелската подготовка за интервенцията в Рафах, ЦАХАЛ изпраща две бригади резервисти в линията Газа за " отбранителни и тактически задачи ". Преди това частите са работили по северната граница на Израел, където основаните в Ливан бойци на Хизбула и израелските военни не престават да обстрелват взаимно позициите си.

Arab News отбелязва, че интензивността на ударите на Хизбула и ЦАХАЛ се е нараснала през последните два дни. Така за първи път бойци на Хизбула са нанесли удари по цели в Израел северно от Акра; на собствен ред в сряда израелските военни са атакували покрайнините на селата Аита ал-Шаб и Рамия, планината Джабал Балат, блъснали са ракетна площадка в село Тайр Харфа и са поразили цели на Хизбула в Аита ал-Шаб и Маркаб.
 Израел бомбардира Северна Газа
Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на региона от седмици

Общо военните са изстреляли 14 ракети. Движението на собствен ред съобщи, че в отговор на дейностите на Израел е изстреляло ракети по селището Шомер, нападнало е израелски бойци в селището Авиим.

Изданието на ОАЕ The National заяви, базирайки се на свои източници, че Катар е подложен на напън от страна на Съединени американски щати да принуди Хамас да одобри изискванията на съглашението за преустановяване на огъня в Газа, направено неотдавна с присъединяване на Съединени американски щати и Египет.
 Газа прекрачва прага на глада до шест седмици
Газа прекрачва прага на глада до шест седмици

Прогноза на Световната продоволствена стратегия

Същевременно събеседниците на The National настояват, че катарските управляващи заплашват Хамас , че в случай че не прояви еластичност в договарянията, ще изнесат офиса му от Доха, ще замразят финансовата помощ и ще откажат да оказват помощ за следвоенното възобновяване на линията Газа.

" Хамас, както и Израел, носи частична виновност за прекратяването на договарянията заради своята непримиримост ", споделя един от източниците. Предишния ден обаче представителят на катарското външно министерство Маджид ал-Ансари отхвърли политическото управление на Хамас да възнамерява да реалокира щаба си от Доха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР