Ръководителят на болничната система в Париж разпали яростен дебат дали

...
Ръководителят на болничната система в Париж разпали яростен дебат дали
Коментари Харесай

Във Франция избухна дебат трябва ли неваксинирани да плащат за лечението си

Ръководителят на болничната система в Париж разпали гневен спор дали хората, които отхвърлят да бъдат имунизирани срещу COVID-19, би трябвало да не престават да разчитат на гратис лекуване, покрито от здравната система.

Всички попаднали в интензивни отделения се лекуват гратис във Франция. Разходите за това възлизат на към 3000 евро дневно, а междинният престой в отделенията е от порядъка на 7 до 10 дни.

Въпросът, заложен по малкия екран от Мартен Хирш, е дали би трябвало някои хора да имат право да се отхвърлят без никакви последствия от съществуващи безвъзмездни и ефикасни препарати, които оказват помощ против COVID-19, до момента в който Франция се пробва да се погрижи за останалите пациенти, написа dnevnik.bg.

По думите му разноските за опазване на здравето сега внезапно се усилват и безотговорното държание на обособени хора не трябва да излага на риск системата, нужна на всички останали. Крайнодесни политици желаеха оставката му, а кметът на Париж Ан Идалго, издигната от социалистите за кандидат-президент през април, изрази несъгласието си.

Хирш изясни, че е повдигнал въпроса и поради експлодиралите разноски.

Министърът на опазването на здравето Оливие Веран не е коментирал думите му. Но депутатката Олга Живерне от партията LREM на президента Еманюел Макрон сподели по телевизия BFM, че " въпросът е издигнат от здравната общественост и не може да се подценява ".

Проучване от средата на януари на социолозите от института IFOP сподели, че 51% от интервюираните считат, че е целесъобразно попадналите в интензивно поделение отказали имунизиране да покрият от джоба си част от болничния престой.

Депутатът Себастиен Юи от обичайна десница Les Republicains бе предложил подобен законопроект, само че той бе отритнат в Народното събрание, напомня " Ройтерс ". Сега той споделя, че концепцията не е да се откаже достъп на неимунизирани до интензивно лекуване, а да вършат минимална вноска към разноските за лекуването им.

Подобен режим има в Сингапур, където и индикаторите за имунизираните измежду популацията са един от най-високите в света. Отказалите имунизиране там са задължени да платят лекуването си.

По данни на здравното министерство в азиатския град-държава сметката за общоприет курс на престоя в интензивното е към 18 500 щатски $.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР