Ръководител на руската киберсигурност е осъден на 14 години затвор за държавна измяна

...
Руски съд осъди на 14 години затвор висш ръководител на
Коментари Харесай

Руски съд осъди на 14 години затвор висш ръководител на отдела за киберсигурност за държавна измяна в рамките на дело, свързано с твърдения, че е предал класифицирана информация на чуждестранни шпиони.

След съдебния процес при закрити врата информационна агенция АФП цитира съдия Александър Рибак, който заяви в сряда: "Съдът призна Иля Сачков за виновен по член 275 от Наказателния кодекс на Русия и го осъди на 14 години затвор, като присъдата ще бъде изтърпяна в наказателна колония със строг режим."

През миналата седмица прокурорите поискаха Сачков да бъде осъден на 18 години затвор.

Малко подробности бяха оповестени публично, тъй като делата за държавна измяна в Русия обикновено са засекретени.

Сачков, който отрича да е извършил престъпление, е помогнал за основаването на Group-IB през 2003 г., някога една от най-известните фирми за киберсигурност в Русия. По-рано тази година тя прекъсна връзките си с първоначалния си пазар и сега седалището ѝ е в Сингапур.

Въпреки че вече не е свързан с компанията, той притежава дял в бившия ѝ руски бизнес и беше арестуван през септември 2021 г. от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия.

Технологичният бизнесмен е последният сред многото хора, включително учени, войници, длъжностни лица и бивш журналист, които са изправени пред обвинение през последните години.

Година преди ареста си Сачков разбуни духовете, след като се изправи на събитие, на което присъстваше руският министър-председател Михаил Мишустин.

В телевизионна реч Сачков обвини властите, че са позволили на известен руски криминален хакер да се занимава безпрепятствено с бизнеса си, разкритикува назначаването на човек, който според него е бивш шпионин, в орган, който се занимава с износа на модерни технологии, и обвини пратеника на руския президент Владимир Путин по въпросите на киберсигурността, че прави токсични изявления.

Но след присъдата бившите колеги на Сачков, които купиха руския бизнес на Group-IB и го преименуваха на FACCT, заявиха в изявление, че правният му екип ще обжалва присъдата и ще поиска Путин да се намеси.

В изявлението си компанията пише: "Докато той остава несправедливо в затвора, ние ще продължим да се противопоставяме на несправедливостта и ще управляваме бизнеса си със същата мисия - да се борим срещу киберпрестъпността."

По време на ареста му фирмата се е фокусирала върху разследването на високотехнологични престъпления и онлайн измами, включително в Русия, с глобална клиентска база, включваща банки, енергийни компании, телекомуникационни фирми и Интерпол.

>Източник: "Експресбанк" АД, София: Ал Джазира и новинарски агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР