Ръководената от републиканците Камара на представителите на САЩ провежда първото

...
Ръководената от републиканците Камара на представителите на САЩ провежда първото
Коментари Харесай

В САЩ започна изслушването за импийчмънт на Джо Байдън

Ръководената от републиканците Камара на представителите на Съединени американски щати организира първото си чуване в четвъртък по следствието си за импийчмънт против президента Джо Байдън, два дни преди крайния период на Конгреса за попречване на затваряне на държавното управление, предава Ройтерс.

 

Изслушването от Надзорната комисия на Камарата на представителите евентуално няма да разкрие нова информация за финансовите връзки на Байдън с проблематичния му наследник Хънтър Байдън, 53, който се е занимавал с редица интернационалните бизнес инициативи, до момента в който се е борил със зависимостта си от опиати и алкохол.

 

Вместо това, това ще послужи като самобитно опрощение за следствието и обзор на детайлностите, които републиканците са разкрили до момента, съгласно Джеймс Комър, ръководител на комисията.

 

Законодателите ще изслушат правосъден счетоводител, някогашен чиновник на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и професор по право.

 

Републиканците настояват, че Байдън и фамилията му персонално са се облагодетелствали от политиката, която той е следвал като вицепрезидент по време на администрацията на някогашния президент Барак Обама сред 2009 година и 2017 година Отделно, те също настояват, че Министерството на правораздаването се е намесило в данъчно следствие на Хънтър Байдън.

 

Те към момента не са дали никакви доказателства за неточно държание от страна на Джо Байдън. Белият дом твърди, че следствието е безпричинно и водено от политически пристрастия преди президентските избори през 2024 година, когато Байдън евентуално ще се състрзава с републиканеца Доналд Тръмп, който е изправен пред четири идни наказателни процеса.

 

Не е ясно дали републиканците в Камарата на представителите, които имат малко болшинство от 221 против 212 месъа, ще разполагат с нужните гласове в края на следствието, с цел да се стигне до автентичен импийчмънт. Но даже и това гласоподаване да успее, е доста малко евентуално Сенатът, където демократите имат болшинство 51-49, да гласоподава за отстраняването на Байдън от поста.

 

В центъра на следствието са изказванията, че Байдън, като вицепрезидент, е оказвал напън върху Украйна да уволни върховен прокурор, тъй като прокурорът е разследвал " Бурисма ", компания, в чийто ръб на шефовете е бил Хънтър Байдън.

 

Но тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко сподели пред Fox News Channel в събота, че това не е по този начин.

 

Републиканците в Камарата на представителите обявиха, че възнамеряват да потърсят персонални и бизнес банкови сметки на Хънтър Байдън и Джеймс Байдън, брат на президента.

 

Във вторник Надзорната комисия на Камарата на представителите съобщи, че е получила банкови преводи от китайски жители, изпратени до Хънтър, в които като дестинация е посочен домашният адрес на Джо Байдън в Делауеър, преди да стане президент. Не е ясно дали Байдън е получил парите.

 

Изслушването идва, когато републиканците в Камарата на представителите са в спор с Байдън и сътрудниците му демократи по отношение на държавното финансиране за фискалната година, която стартира на 1 октомври. Голяма част от държавното управление ще бъде затворена, в случай че двете партии не реализиран съглашение.

 

Продължителното затваряне може да забави следствието за импийчмънт, защото по-малко чиновници от администрацията ще бъдат разполагаем, с цел да отговорят на претенции за информация.

Говорителят на Белия дом Иън Самс сподели, че републиканците в Камарата дават приоритет на " теориите на конспирацията " пред запазването на държавното управление отворено.

 

Бившият президент Тръмп приветства следствието. Тръмп беше обект на импийчмънт два пъти по време на четиригодишното си президентство - първият път за хипотетичен напън върху Украйна да проверява Байдън преди изборите през 2020 година Тръмп беше оневинен от Сената и двата пъти.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР