Раклет /raclette/ представлява швейцарско полутвърдо краве сирене. За първи път

...
Раклет /raclette/ представлява швейцарско полутвърдо краве сирене. За първи път
Коментари Харесай

Раклет

Раклет /raclette/ съставлява швейцарско полутвърдо краве сирене. За първи път се създава в Алпите – дом на редица ароматни сирена. Подобно на множеството сирена, Раклет се прави посредством секване на мляко, обособяване на изварата и стареене в следени условия.

Раклет се продава, когато е достигнало минимум три месечна възраст, само че множеството хора го избират по-отлежало. Най-известното приложение на сиренето Раклет е за подготвяне на едноименното ядене.

История на Раклет

Историята на сиренето датира още от римските времена, когато се е употребило като разменна парична единица. Името му произлиза от глагола „ racler “, който значи „ остъргвам “. Раклер се загатва и в Средновековието, когато е било на особена респект измежду селяните в планинските елементи на Франция и Швейцария. В немско говорящите елементи на Швейцария, сиренето се назовава Bratchas, което в дословен превод значи „ печено сирене “.

Традиционно швейцарските овчари са взимали Раклер със себе си по време на преходите из планинските пасища, а вечер го поставяли покрай огъня, а когато омекнело задоволително го изливали върху филийка самун.

Въпреки че произходът на сиренето е швейцарски, то се създава във Франция, а някои американски производители оферират собствен личен вид на Раклет.

Избор и предпазване на Раклет

 Раклет

В нашата страна Раклет може да се закупи единствено в по-големите хранителни вериги и деликатесните магазини. Оригиналното сирене коства към 40-50 лева за кг. Естествено Раклет има и по-евтини разновидности, които костват два пъти по-малко. Във френските, немските и швейцарските хранителни магазини сиренето се продава непосредствено с грила, нужен за приготвянето му. В нашата страна също можете да си закупите този грил, а цената му варира от 30 до 50 лева и нагоре.

Раклет в кулинарията

Раклет се употребява разтопено и поднесено към най-различни гозби. Имайте поради, че когато е сурово, има много неприятна миризма, само че при изпичане става изненадващо прелестно. За неговото разтопяване се употребява специфичен апарат, който е нещо приблизително сред дребна печка и дребна скара-грил. Изстъргва се от повърхността на уреда и се сервира. Точно по тази причина сиренето носи името раклет, което както към този момент споменахме идва от “racler ” – остъргвам, стържа.

Ако нямате подобен апарат, може да си приготвите сиренето и на открит огън. Към порцията апетитен разтопен Раклет прибавете разнообразни зеленчуци – дребни лукчета и авансово сварени картофи, кисели краставички, запечени гъби. Вкусът му се добавя отлично от изсушено месо - качествена шунка, Прошуто, пастърма и така нататък.

В някои част на Швейцария сиренето се сервира с чай или сходна топла напитка, както и с бяло вино. Интересен факт, е че Раклет в никакъв случай не се сервира с вода, тъй като се счита, че тя го втвърдява в стомаха и по този метод доста затруднява храносмилането.

Един от най-съвременните разновидности за обработка на Раклет е особено основан грил, който има дребни тиганчета с дръжки, в които сиренето се нагрява до разтопяване. Често се комбинира със задушени или варени домати. Друг вид за потреблението му е в изцяло разтопен вид – тогава може да го употребявате като сос към главното ядене.

Раклет на грил е превъзходен вид за подготвяне на бърза вечеря за доста хора, също така е идеално ядене за зимните месеци. Комбинирайте с картофки, кисели краставички, дребни лукчета, шунки и меса.

 Приготвяне на раклет

Предлагаме ви невероятна и бърза рецепта със сиренето, за която са ви нужни единствено Раклет, шунка и картофи, а количеството определете съгласно порциите. Сварете картофите, разтопете сиренето и сложете фино нарязаната шунка. Ако нямате уреда за разтопяване, изсипете варените картофи в тавичка, поръсете с шунка и Раклет и запечете за към 15 минути. В тази рецепта най-вече време лишава варенето на картофите. Ястието е много калорично, само че за сметка на това – доста вкусно.

Естествено няма по какъв начин да не ви представим и известната едноименна рецепта Раклет.

Необходими артикули: 200 г сирене Раклет за всяка една порция, 1 бурканче дребни мариновани лукчета, 1 буркан кисели краставички, по 2 варени картофа на порция.

Начин на подготвяне: Нарежете сварените картофи на огромни части. Разпределете ги отмерено в гювечета. Върху тях наредете нарязаното на филийки сирене, тъй че да покрие всички картофи. Запечете на мощно загряна фурна. Извадете ги от гювечето и всяка порция гарнирайте с краставички и лукчета. Това ядене си приглася отлично и с бели, и с червени виновност.

Раклет е идеално за поръсване на:

- лучени супи;

- запеканки с картофи;

- ястия на сач.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР