Ракетният инженер Роберт Шмукер споделя в интервю за руската редакция

...
Ракетният инженер Роберт Шмукер споделя в интервю за руската редакция
Коментари Харесай

Северна Корея плаши света с ракети със съветски технологии

Ракетният инженер Роберт Шмукер споделя в изявление за съветската редакция на " Дойче веле ", че в Северна Корея не създават лични ракети, а употребяват руски технологии и съставни елементи. 74-годишният професор от Техническия университет в Мюнхен е работил над моторите на американските галактически совалки.
Северна Корея и Съединени американски щати си разменят страшни закани. Време ли е човечеството да се разтревожи или това е блъф?

- Това е политически блъф. Нито една от страните действително не желае да стартира война.

Но Пхенян организира тествания на междуконтинентална ракета. Теоретично, тя може да доближи Северна Америка. Нима това не е сериозна опасност?

- Това, което назовават междуконтинентална ракета " Хуасон-14 ", два пъти беше изстрелвана - и двата пъти на практика отвесно. Постарахме се да реконструираме траекторията ѝ. Според моите калкулации обсегът ѝ на деяние при тегло от 1 звук е към 5200 километра.

Не знаем дали Северна Корея разполага с нуклеарно оръжие и още повече с каква мощ е. Ако въпреки всичко имат такова, то надали е готово за приложимост под формата на бойна глава за ракета. Затова изхождам от това, че тези ракети най-вероятно могат да преодоляват доста разстояние, само че към момента не са това, което бих нарекъл междуконтинентална ракета.

Тук има и втори доста значим миг. Не е задоволително да стреляш далеко. Трябва и да улучиш задачата. Досега не сме видели нито едно изстрелване, което да е достигнало до някаква отдалечена точка. Нито едно сходно тестване. Така че това са зрелищни проби, само че нищо повече. От 1984г. насам към 70-80 % от тестванията на ракети е чиста проба демоверсия на изстрелването, освен това - на руски ракети.

Току що казахте, че има ясни свидетелства, че нищо не би се случило без съветска помощ. Какви са те?

- Предишните ракети, които севернокорейците изстрелват и до през днешния ден, са от вид SCUD, " Нодон " и " Точка " – все руски разработки. По фотосите от военните паради и изстрелванията се вижда, че внушително болшинство от тях са остарели руски ракети.

Но новите, които пускат през последните 12-14 месеца, са учредени на друга технология, която няма отношение към SCUD и останалите. Би трябвало да основат такава технология безусловно от нулата. Но и тук виждаме, че моторите на тези ракети изрично са пристигнали от Русия.

 Старт на ракета
© Reuters

Старт на ракета " Хуасон-14 ", която съгласно Пхенян може да порази цели в континенталната част на Съединени американски щати.

Защо ѝ е на Москва да оказва на Пхенян тъкмо такава помощ?

- Не е наложително да го вършат съветските управляващи. Но ракетите или главните им съставни елементи идват от Русия, а може и от страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, където е имало такива ракети. Умишлено не настоявам, че това е работа на някое държавно управление. Възможно е да са неправителствени структури, обособени хора или проведената престъпност. Но би трябвало да има хора, вкарващи в Северна Корея обособени съставни елементи и да оказват помощ по-късно на корейците да ръководят тези ракети.

Твърдите, че в ракетите в една или друга степен се основават отвън територията на Северна Корея. Според вас за това приказва броят на тестванията. Бихте ли пояснили?

- Когато разработваш ракета, нужни са избран брой прототипи. Изстрелваш, измерваш траекторията, правиш заключения за държанието на ракетата, поправяш грешките, създаваш балистична таблица на тестванията. Без многочислени сполучливи проби не можеш да правиш стартове, включващи всички вероятни условия за старт. Не виждаме нищо сходно.

Може би добре прикриват тестванията?

- Не. Всичко в ракетния бранш - статистически тествания, когато ракетата е инсталирана на земята и организират цялостен горивен цикъл, а да не приказваме пък за полетите - се вижда доста добре. Днес няма относително продължителни полети, които да не можем да забележим. Над Северна Корея се организира непрекъснато наблюдаване.

Пред последните 14 месеца режимът в Пхенян показа едновременно 7 нови вида ракети. Вероятно това са свръхскъпи планове. Как въобще е допустимо да ги има?

- Разходите за тях би трябвало да са колосални. Нужни са ви 7 проектантски групи, няколко завода за произвеждане на ракети с друг диаметър, всевъзможни материали за тях, гориво и така нататък Да вършиш сходна работа редом, на всичкото от горната страна и съвсем всички стартове да са сполучливи от първия път? Все още никой не е постигнал сходно нещо. Или ракетите се внасят извън.

Казвате, че в ракетите, които КНДР тества наскоро, са употребявани нови технологии. Какви са те?

- И това са разработки от 60-те и 70-те години на предишния век. Ясно определихме, че ракетите от вид " Мусудан " или " Хуасон-10 " в действителност са модифицирани ракети за руските подводници. Това ясно се вижда по ракетния мотор, структурата и така нататък

 Роберт Шмукер
© DW/dpa

Роберт Шмукер

Оказва се, че Северна Корея съумява да държи целия свят в напрежение с помощта на модифицирани остарели технологии?

- Да, и съм убеден, че Ким Чен Ун има доста малко такива ракети, в случай че въобще са негови, а не му се дават за предпазване или изстрелване.

Въпреки това способна ли е Северна Корея действително да заплаши и да нанесе удар по американската военна база на остров Гуам?

- Не съм убеден, че ще уцелят, в случай че опитат. Либия правеше опити да нанесе удар по Лампедуза (италианския остров в Средиземно море) благодарение на ракети SCUD. Достатъчно огромен остров с повърхност от 20 квадратни километра. Кадафи не съумя и това демонстрира какъв брой е комплицирано.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР