Ракетните удари на САЩ, Франция и Великобритания по цели в

...
Ракетните удари на САЩ, Франция и Великобритания по цели в
Коментари Харесай

Ударите в Сирия показаха, че ЕС е неспособен да води война

Ракетните удари на Съединени американски щати, Франция и Англия по цели в Сирия демонстрираха за следващ път неспособността на Европейския съюз да води каквито и да било военни дейности. Брюксел не е в положение да приема еднопосочни решения, каквито би трябвало да бъдат взимани във военните спорове. Това написа Улрих Ладурнер в авторска публикация за немския народен всекидневник Die Zeit, съобщи " Фокус ".
Той акцентира, че расколът сред страните от Общността по въпроса за връзките с Русия оказва роля за това.
Когато стане въпроса за война, Европейски Съюз незабавно се отдръпва от играта – по този начин стана през 2003 година в Ирак, през 2011 година в Либия, и през 2018 година, когато Съединени американски щати, Франция и Англия нанесоха ракетни удари против Сирия. Проблемът се крие в това, че въоръжените спорове изискват еднопосочни решения, разяснява немският публицист. „ Да бомбардираме ли или не? Да изпратим или не бойци? “ – при сходни въпроси няма пространство за маневриране, а за Европейски Съюз то е витално належащо. Едва ли по различен метод целостта на 28-членната организация би могла да бъде непокътната. Ето за какво Европейски Съюз не е основан за недвусмислеността на войната, изяснява създателят.
Същевременно обаче Ладурнер е безапелационен, че това би трябвало да се промени. В прилежащи на Европа райони има войни и Брюксел е задължен да укрепи отбранителните си качества, в случай че не желае всичко да свърши зле. При това става въпрос не за военна мощност, а за дарба на Общността да отстоява и прокарва своите ползи на интернационалната сцена.
Авторът акцентира, че с тази позиция са съгласни всички страни от Общността. Ако в последните месеци се вижда напредък в съответна област, то това е в областта на укрепването на защитата. Всичко обаче към момента се намира в начален стадий, а Европейски Съюз се нуждае от дълготрайна тактика – в това число за Близкия изток. За такава обаче са нужни средства, а също и единение.
Защо обаче тя е значима? Защото Съединени американски щати са изгубили своето въздействие в Близкия изток, а съществена мощ в района е Русия. Оттук следва, че Брюксел би трябвало да създаде и тактика за връзките с Кремъл, каквато сега няма, установи Ладурнер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР