Ракетен обстрел на сирийския режим уби шестима цивилни, включително две

...
Ракетен обстрел на сирийския режим уби шестима цивилни, включително две
Коментари Харесай

Режимът на Башар Асад е обстрелвал мигрантски лагер в Идлиб, шестима души са убити

Ракетен обстрел на сирийския режим умъртви шестима цивилни, в това число две деца в спонтанни лагери за разселени хора в последния огромен бастион на бунтовниците в Сирия, заяви боен наблюдаващ, представен от Агенция Франс Прес. Всички жертви са били прокудени от домовете си по време на войната в Сирия, сподели основаният във Англия Сирийски център за правата на индивида, който разполага с необятна мрежа от източници на място. Според информацията повече от 30 ракети са избухнали в няколко региона, в това число лагерите, западно от град Идлиб в северозападната част на Сирия.

При обстрела са ранени над 20 души.

Кореспондент на AFP е видял разрушени и изгорени нежни палатки, петна от кръв и парчета от ракети на мястото на случая. В близката болница кореспондентът видя и телата на две млади девойки.

Последният бастион на въоръжената съпротива против режима на президента Башар ал-Асад включва огромни елементи от провинция Идлиб и елементи от прилежащите провинции Алепо, Хама и Латакия. „ Хаят Тахрир ал-Шам (ХТШ-HTS), ръководена от някогашни членове на локалния клон на „ Ал Кайда ”, е преобладаващата група в региона, само че дейни са и други джихадистки групи. Според центъра ракетният обстрел е осъществен ден след гибелта на петима сирийски военни при обстрел от група, обвързвана с ХТШ.

Регионът на Идлиб е дом на към три милиона души, към половината от които са разселени. Те са измежду милионите, прокудени от родните си места вътре в страната или в чужбина по време на войната през предишното десетилетие. В нея починаха близо половин милион души.

С поддръжката на Русия и Иран Дамаск си върна огромна част от регионите, изгубени в ранните стадии на спора в Сирия, който избухна през 2011 година, когато държавното управление грубо потуши продемократичните митинги. Въпреки периодическите конфликти примирието, реализирано през 2020 година от Москва и Турция, която поддържа бунтовниците против Асад, значително се резервира на северозапад.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР