Ракетата “Зенит излетя успешно на 8 ноември 2011 в 22:16

...
Ракетата “Зенит излетя успешно на 8 ноември 2011 в 22:16
Коментари Харесай

“Фобос-Грунт” падна, а с него и мечтите на залязващата космическа сила Русия да изгрее отново…

 Phobos-Grunt launches

Ракетата “Зенит ” излетя сполучливо на 8 ноември 2011 в 22:16 часа българско време, само че автоматизираната междупланетна станция “Фобос-Грунт ” не съумя да напусне околоземна орбита и да се насочи към Марс. Photo credit: TsENKI

Затова през последните няколко години Русия, която имаше дългогодишни проблеми с финансирането на галактическата си стратегия, оферираше “Фобос-Грунт ” като светия Граал, който трябваше да избави космонавтиката на страната. Русия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики към момента не е съумяла да изпрати независимо лична автоматизирана междупланетна станция оттатък околоземна орбита. Днес, на 15 януари 2012, откакто “Фобос-Грунт ” изгоря в атмосферата, Русия не е в доста по-различна обстановка от нощта на 16 ноември 1996 година, когато този предпоследен опит на страната да покори Марс приключи с цялостен неуспех още при старта.

Кой е отговорен за краха на “Фобос-Грунт ”? Според Владимир Поповкин, ръководителят на Роскосмос, зад повредата може да стои и бойкот от външни сили – тъй като неуспехите на галактическите апарати стават, когато апаратите се намират от другата страна на Земята, където Русия няма контакт с тях. Това е типичното държание на една страна, която от дълги години не признава за вътрешните си проблеми при галактическите задачи.

Има и друга версия, която е по-достоверна и много по-вероятна. Русия наподобява, че от години повтаря една и съща неточност при структурата на междупланетните си апарати. Страната подхваща свръхамбициозни планове, които до изстрелването стават даже още по-амбициозни. Например “Фобос-Грунт ” в началото трябваше да бъде изстрелян с ракета “Союз ”, само че по-късно беше прибавен към него китайски микроспътник, който утежни междупланетната станция и се наложи промяната на ракета “Союз ” с по-голяма ракета – “Зенит ”. А при усложняването на галактическите задачи евентуалните благоприятни условия за неуспех не се сумират – а се умножават.

Според Анатолий Зак, притежател на уеб страницата Russianspaceweb.com, “Фобос-Грунт ” е страдал от редица проблеми още преди изстрелването си. Оказва се, че броени дни преди изстрелването се е налагало разкачване и наново закачване на кабели до момента в който галактическият уред е бил към този момент зареден с гориво. Подобни опити да се вършат ремонти по електрическите системи са довели до известната злополука на Байконур през 1960 година – така наречен “Неделинова злополука ”…  Така че планът “Фобос-Грунт ” е бил жертван още от преди изстрелването си и не е чудно, че се е провалил. Малко преди старта заради тези последни ремонти са се наложили сложни промени в полетния програмен продукт на “Фобос-Грунт ”… без да има опция за нови тестове…

И по този начин – “Фобос-Грунт ” падна, това е следващата срамна страница за марсианската стратегия на Русия… Единствените очаквания за човечеството в този момент лежат в “Кюриозити ”, американският марсоход, който излетя през ноември 2011 година – за огромна наслада сполучливо! Сега той е на път към Марс и всички се надяваме и кацането през август да е сполучливо.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР