Ракът остава едно от най-плашещите и тежки заболявания на нашето

...
Ракът остава едно от най-плашещите и тежки заболявания на нашето
Коментари Харесай

Ракът на бъбреците поразява често без никакви симптоми

Ракът остава едно от най-плашещите и тежки болести на нашето време. За появяването му въздействат разнообразни фактори, които няма по какъв начин да избегнем в всекидневието си - замърсяването на въздуха, хранителната индустрия, радиацията, сигналите, предавани от мобилните телефони. Излиза, че развиването на промишлеността е нож с две остриета - извънредно улеснява всекидневието ни, само че и вреди на здравето ни. То обаче не може и не трябва да бъде спирано. Затова, с цел да бъде хванато в точния момент едно онкологично заболяване, е от изключителна значимост постоянното вървене на профилактични прегледи.

Раковите болести в урологията са се нараснали фрапантно през последните 30 години и се трансформират в същински камшик за мъжете на междинна възраст. Докато в предишното е било казус в лечебните заведения да постъпи пациент с карцином, то в този момент туморите на бъбрека, пикочния мехур и простатата са съвсем всекидневие за експертите. В множеството случаи болестта протича безсимптомно или недоволствата на пациентите са присъщите за доброкачествената простатна хиперплазия - разстройствата в уринирането.

„ Бъбречният карцином при 50% от пациентите няма никаква симптоматика и постоянно се открива при профилактичен обзор за друго заболяване, когато се направи ехография или скенер. Има и случаи, при които хората развиват затруднения от тумора и едвам по-късно схващат за заболяването. Например пациент с рак на простатата демонстрира разсейки в костите, които при най-малкия удар провокират фрактура и схваща за казуса поради симптоматиката на метастазите, само че не и на главното заболяване. Ако разсейките са в белия дроб пък, признаците са типичните за пневмония “, изяснява доцент доктор Маджид Кадим от УМБАЛ „ Св. Георги “ в Пловдив, което е едно от лечебните заведения с обичаи в лекуването на урологични болести.

За да бъде заловен карциномът в точния момент, медикът поучава мъжете над 50-годишна възраст наложително един път годишно да изследват туморния маркер на простатата си, както и българите постоянно да минават на профилактичен ехографски обзор и да си вършат общоприети проучвания като кръвна картина. За страдание, подлото заболяване не сортира и визира даже и деца. Такъв е и казусът на 6-годишно дете с карцином на пикочния мехур, което преди няколко години постъпва за лекуване в УМБАЛ „ Св. Георги “. „ В света млади мъже, които са фамилно обременени от риск да развият рак на простата, вземат решение да бъдат оперирани и да я отстранен превантивно. Статистиката демонстрира, че в случай че се прави при рисков контингент, те съумяват да водят естествен живот без прочувствения стрес, че могат да заболеят “, сподели доктор Маджид Кадим.

Докато част от факторите за поява на онкологични болести не могат да бъдат избегнати, то има и такива, върху които можем да влияем - намаляне на тютюнопушенето и алкохола и банкет на повече течности, тъй като една от главните аргументи за рак на бъбреците е обезводняването на организма.

На фона на увеличаващите се ракови болести у нас понижават недоволствата от цистит и камъни в бъбреците. Циститите се обострят при студено време, по тази причина през зимата би трябвало да бъдем изключително деликатни. Практиката през последните години показвала, че варикоцеле - разширени вени на левия тестис все по-често се откривала в зрелост - на към 40 години, когато към този момент нищо не може да се направи. Причината е, че младите мъже нямат навика да вървят на профилактични прегледи. При децата и младите пациенти е особено още и завъртането на тестиса. Това положение би трябвало да бъде оперирано до 6 часа, изяснява доктор Маджид Кадим от УМБАЛ „ Св. Георги “.

Освен неналичието на симптоматика при някои урологични болести, през последните 2 години основна роля за увеличението на незабавните случаи играе и пандемията от COVID-19. Уплашени да не се заразят с инфекцията, хората, вместо да търсят навреме помощ, чакали ножът да опре до кокала. Така екипът на доцент Д-р Маджид Кадим и сътрудниците му уролози от УМБАЛ „ Св. Георги “ приблизително дневно вършат сред 10 и 13 интервенции. „ Има доста пациенти, които са имали кръв в урината, което е един от най-сериозните признаци за туморен развой в пикочоотделителната система, само че тъй като кървенето не е непрекъснато, те се успокояват, когато спре, и отсрочват визитата при доктор с половин година или даже цяла. Тогава към този момент ситуацията е много по-сложно. Не са редки случаите и на отсрочени при доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза, бъбречнокаменна болест, които поради забавянето се обострят “, изяснява доктор Маджид Кадим.

Именно поради отлагането на прегледа и навременното лекуване от началото на пандемията досега делът на незабавните случаи доста е повишен за сметка на плановите интервенции. „ В пандемията не сме спирали да лекуваме и оперираме пациенти с онкологични болести. При незабавните случаи даже да имаме пациент с коронавирус, отново го поемаме. Просто го изолираме от останалите пациенти “, разяснява доктор Маджид Кадим.

Симптомите на урологичните болести в най-общия смисъл са лесни за различаване. Наличието на кръв е особено за проблеми в покочоотделителната система, болката по време на бъбречна рецесия, при възпалителни процеси на долните пикочни пътища, цистит, при инфектиране на тестисите при мъжете. Към тях могат да се проявят и някои неспецифични признаци като загуба на телесна маса, безапетитие, лесна уморяемост.

Пандемията от COVID-19 сложи на напред във времето и още един сериозен проблем - този с дефицита на фрагменти. Заради ковид се постанова анестезиолози от урологичното поделение на УМБАЛ „ Св. Георги “ да дават наряди в коронавирус отделенията, където е належащо полагането на интензивни грижи за пациентите. Тези командировки на медици от своя страна са наложили метаморфоза на работата в болничното заведение.

Още забавни четива от сферата на медицината вижте в новия брой на

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР