Ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете

...
Ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете
Коментари Харесай

Ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване в България

Ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете в България и петото по периодичност при дамите. Това стана ясно по време на извършената в Пловдив конференция във връзка Световния месец за битка с рака на белия дроб - ноември, и зимното учебно заведение по здравна онкология на Клуб "Млад онколог ".

Събитието се провежда от Национална пациентска организация и е в границите на самодейността за поддръжка на пациенти с рак на белите дробове.

През 2016 година тази диагноза са чули над 4000 българи. Един от главните проблеми в нашата страна, обвързван със болестта, е незадоволителната профилактика и късното диагностициране. В 5% до 15% от случаите болестта се открива от направени рентгенови фотоси на белия дроб във връзка на други болести. Над 70% от пациентите се диагностицират в напредналите трети и четвърти етап на болестта, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под пет %, споделят експертите.

Д-р Росица Кръстева - експерт по здравна онкология и член на Клуб "Млад онколог " уточни, че непрестанно се създават нови лечения за лекуване на рака на белия дроб и даде за образец имунотерапията, с която се задействат имунните кафези на организма, с цел да нападат раковите кафези. Д-р Кръстева регистрира преимуществата и на таргетната терапия.

Проф. Кристиян Манеголд - член на Борда на шефовете на Международната асоциация за проучване на рака на белия дроб и професор в Хайделбергския университет, също обърна внимание на таргетната терапия, използвана при част от пациентите с рак на белия дроб. Той уточни, че тази терапия е гражданска война при лекуването на всички тумори - освен при рака на белия дроб.

В международен мащаб ракът на белия дроб визира над 1,8 млн. души и е водещата причина за гибел от онкологични болести. Един от всеки пет смъртни случая на онкоболни пациенти се дължи на белодробен карцином, което го прави най-смъртоносния тип рак. Всяка година ракът на белия дроб води до повече от 1,6 млн. смъртни случаи - повече от рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата взети дружно.

Темата за рака на белия дроб ще бъде една от водещите в зимното учебно заведение по здравна онкология на Клуб "Млад онколог ", което се организира в интервала 9-11 ноември в Пловдив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР