Раждането на бебе може да бъде едно от най-щастливите и

...
Раждането на бебе може да бъде едно от най-щастливите и
Коментари Харесай

„Родих, но не съм щастлива, обземат ме мрачни мисли“: Открито за следродилната депресия

Раждането на бебе може да бъде едно от най-щастливите и значими събития в живота на една жена. За някои посрещането на дете в фамилията е едно от най-радостните събития в живота на родителите, само че от време на време може да бъде мъчно и стресиращо. Много нови майки изпитват лек, къс припадък на следродилна горест – няколко дни или седмици след раждането. Въпреки това, 10 % до 20 % от новите майки ще изпитат по-тежка форма на меланхолия - известна като следродилна меланхолия - която може да попречи на ежедневния живот. Някои дами могат да развият следродилна неуравновесеност, рядко, само че тежко заболяване.

Арт терапевтът, учредителен психолог и поведенчески съветник Ивета Рангелова и основният редактор на Ohnmama.bg Наталия Такова-Мазгарева приказват намерено за физическото и прочувствено непосилие в дните след раждането във втория епизод на „ Ох, на мама! Podcast ”.

Следродилна горест

Леката меланхолия е нормална за доста нови майки (приблизително 50 процента) и нормално се появява незабавно след раждането. Това положение се характеризира с неочаквани промени в настроението, които варират от еуфория до мощна горест. Може да продължи единствено няколко часа или даже една до две седмици след раждането. Медицинска помощ не е нужна.

Следродилна меланхолия

Жените, които изпитват следродилна горест, са изложени на нараснал риск от развиване на следродилна меланхолия. Състоянието се характеризира с по-интензивни усеща на горест, обезсърчение, безпокойствие и нервност. Симптомите са по-продължителни и могат да се появят когато и да е в границите на първата година. Често визира способността на дамата да действа и без здравна помощ признаците може да се влошат.

Какво предизвиква следродилна меланхолия?

Няма една единствена причина за следродилна меланхолия. Всички физически, прочувствени фактори и фактори, свързани с метода на живот, могат да играят роля. Депресията се среща и в някои фамилии.

Какви са признаците на следродилна меланхолия?

Следните признаци, изключително в случай че не престават или се утежняват, могат да алармират, че имате освен това от следродилна горест: Безпокойство, яд или раздразнителностЧувство за безполезност или винаСтрах да не нараните бебето си или себе сиПрекалено обезпокоени сте за бебето или въобще не се тревожите за негоИмате малко или никаква енергияУсещате главоболие, болки в гърдите, интензивен сърдечен темп, изтръпване на ръцете или краката или бързо и незадълбочено дишанеИмате проблеми със съняЛоши хранителни навициПроблеми с фокусирането, запомнянето или вземането на решенияСлаб интерес към неща, на които сте се радвали другояче
Какво можем да създадем?

В епизода Ивета Рангелова споделя, че измежду първите и съществени неща, е да изговорим за възприятията си. Да ги назовем, да можем да споделим. Без терзание и разкаяние, че ще бъдем съдени от околните си.

Друго значимо нещо е да си водим дневник на възприятията и страстите, с цел да преценим дали в действителност мрачните мисли ни обземат прекомерно постоянно, или са просто моменти на безсилие.

Движението, което усъвършенства тонуса, също оказва положително въздействие.

Арт лечението е превъзходен инструмент, който да успокои съзнанието ни.

И не на последно място: Не бива да се срамим и тормозим да помолим за помощ. Говорете със своя сътрудник, с най-близките си хора, с персоналния си доктор. Свържете се с други майки. Помислете и за сеанси с психолог, арт терапевт или съветник, който да ви помогне да преминете през този стадий осъзнато, с цел да се превърнете в най-хубавата версия на себе си.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР