Рахимула е прекарал 13 години в редиците на талибанските бойци.

...
Рахимула е прекарал 13 години в редиците на талибанските бойци.
Коментари Харесай

От джихада към реда - в Кабул талибаните прохождат като полицаи

Рахимула е прекарал 13 години в редиците на талибанските бойци. Днес дружно с полицейския си патрул той би трябвало да стои на надзорен пост или да обхожда улиците на Кабул, с цел да залавя " крадци, убийци, хора, които пият вино ".

Подобно на останалата част от талибанското придвижване, той претърпява този неуверен преход от ежедневие, изпълнено с принуждение, война и протест, до провокациите пред гражданската администрация на страната. Полицаят е отпред на " автомобил и осем мъже ", които дават отговор за поддържането на реда и за битката против дребната престъпност в бранш, наименуван " полицейски регион 10 ", в центъра на афганистанската столица.

" Работата не е рискована ", отсъжда незабавно 28-годишният някогашен войник. " Да се сражаваш беше в действителност рисково ", споделя мъжът, родом от провинция Вардак, западно от Кабул. Той споделя, че се е включил към талибаните, когато е бил още младеж, " за исляма и за страната си ".

Днес " талибанската полиция " в града наброява 4000 мъже, изяснява Афез Сираджудин Омери, представител на полицията в Кабул, седнал зад кормилото на прашна остаряла Корола, до момента в който по радиото в колата му се чуват религиозни песнопения. " По време на предходното държавно управление на ден се съобщаваше за 300-400 закононарушения, през днешния ден получавам информации за към петнайсет ", пресмята държавният чиновник. Оценката му няма по какъв начин да да бъде тествана.

Недвусмислени послания

Талибаните насочиха недвусмислени послания към популацията, като четирите натрупа на похитители, обесени на строителен кран в западния град Херат, или крадците, изложени на показ в Кабул с боядисани в черно лица.

За няколко седмици, признават жителите на Кабул, многочислените обири и отвличания са намалели.
Докато управляваше страната сред 1996 и 2001 година, ислямисткото придвижване, което ползва едно от най-строгите тълкувания на шериата, властваше с гнет, като практикуваше пребиване с камъни, обществени изтезания на игрища, пердах с бич посред улицата или отрязване на ръце. Двайсет години по-късно, тези ограничения за момента не са обновени.

Да стопират коли, да отварят багажници, да разпитват водачите... По време на патрулирането някои служители на реда наподобява още се усещат неуверени. Те наподобяват и комплицирани от зрелището, което съставлява животът в столицата, прекомерно надалеч от техния живот в селските региони, които са доста по-консервативни.

Да се укриеш ли да избягаш

В " талибанската " версия полицейското облекло към този момент не включва панталон и яке, а обичайната афганистанска туника " шалвар камиз ".
Traffic police. Kabul.

- Mark MacKinnon (@markmackinnon)

Тази дреха е от наследник плат за военно облекло, цветът на униформите на техните прародители. Малко е останало от предходната афганистанска полиция, основана и подготвена от интернационалните сили. С идването на талибаните преди седем седмици множеството служители на реда избягаха от постовете си.

Опасявайки се от възмездие и издевателства, доста от някогашните високопоставени чиновници са се укрили или са избягали от страната, изключително малцината дами полицайки. Но Кари Сайед Хости, представителят на министерството на вътрешните работи, в този момент ги кани да се върнат на работните си места, тъй като, както споделя, " те познават добре работата си ". " В момента е в ход стратегия за образование и ще има експерти във всички области ", твърди министерският чиновник.

Поддържането на реда, сигурността, битката с корупцията и отбраната на цивилните в действителност са част от водещите обещания на талибаните. 34-годишният Мавлави Шакер, пълководец на " 10-и регион " в Кабул, управлява 200 мъже и се занимава с " проблеми на сигурността, правни разногласия и незаконни прояви ". " Не е обичаната ни работа, само че е наша отговорност ", признава командирът с огромен черен тюрбан, седнал в кабинета си в полицейското ръководство.

На стената още може да се види емблемата на полицията на бившето държавно управление, а до нея - талибанското знаме. Преминаването от ежедневие, белязано от извънредно принуждение, към това на въздържаност, на поддържане на реда, е предизвикателство за младите талибански новобранци.

Но 25-годишният Яхия Мансур, който отговоря за контролно-пропусквателен пункт в западен Кабул, твърди, че той и другарите му са там на първо място, " с цел да служат на хората ". " Преди служехме като водим джихад, в този момент градим страната си ", декларира младият мъж, като в същото време признава, че даже да не съжалява за борбите, духът на " свещената битка " му липсва. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР