Рафинерията Нефтохим, собственост на руската компания Лукойл, може да осъществява

...
Рафинерията Нефтохим, собственост на руската компания Лукойл, може да осъществява
Коментари Харесай

ЦИД пресметна оскъпяване с 12 ст. на литър при внос на неруски петрол

Рафинерията " Нефтохим ", благосъстоятелност на съветската компания " Лукойл ", може да реализира активността си и без да преработва съветски нефт, като България внася недопечен нефт и други първични материали от многочислени различни източници , в това число от Черноморския район, Близкия изток и Западна Африка.

Това се показва в разбор на Центъра за проучване на демокрацията във връзка възможното за импорт на съветски нефт и петролни артикули за преправка в " Лукойл Нефтохим Бургас ".

ЦИД преглежда вероятните сюжети за предварително преустановяване на дерогацията. Дори в най-неблагоприятният вид, при който рафинерията " Нефтохим " стопира изцяло своята работа, рискът от дефицит на горива на българския пазар може да бъде избегнат посредством ловко ръководство на актуалните запаси и на инфраструктурата за импорт, която все още е под съветски монополен надзор, показват специалистите.

Според тях прекъсването на работата на рафинерията може и би трябвало да бъде предотвратено. В тази връзка държавното управление би трябвало да изиска от " Лукойл Нефтохим Бургас " проект с съответни периоди и капиталови задължения за използване на петролното ембарго на Европейски Съюз най-малко 12 месеца преди настоящия краен период на дерогацията. Планът би трябвало да бъде доказан с външен одит от Агенцията за държавна финансова ревизия. Неспазването на тези условия от страна на " Лукойл Нефтохим Бургас " следва да докара до по-строги ограничения, като да вземем за пример да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от компанията, под държавен надзор.

Анализът сочи, че дерогацията не е довела нито до доста намаление на цените, нито до по-високи държавни доходи от корпоративни налози. Вместо това през 2022 и 2023 година " Лукойл " е генерирал свръхпечалба в размер на най-малко 2,4 милиарда щатски $, с помощта на огромната отстъпка, с която се търгува съветският недопечен нефт. Същевременно, доставките на гориво за украинската войска, които бяха употребявани като главен мотив за приемане на дерогацията, са намалели спрямо началото на войната, акцентират специалистите. И допълват- облагите се пренасочват към военния портфейл на Кремъл. Около 4% от общите доходи от съветски нефт, които влизат в бюджета на Кремъл, са генерирани от активността на " Лукойл " в България.
 Комисия за защита на конкуренцията санкции отново
Комисия за защита на конкуренцията санкции отново " Лукойл " - този път за владичество на пазара

Господстващо състояние на пазара на предпазване на автомобилни горива

Основни заключения:
Не съществуват стопански и механически учредения за опазване на дерогацията от европейските наказания за вноса на съветски недопечен нефт в България. Премахването на дерогацията няма да окаже доста влияние върху крайните цени на горивата в България. Дерогацията е най-голямата спънка за довеждане докрай на стратегическото обособяване от зловредното съветско икономическо и политическо въздействие в страната. Лукойл е генерирал най-малко 2,4 милиарда $ свръхпечалба от дерогацията през 2022 и 2023 г. Монополът на Лукойл върху българския петролен пазар е един от най-силните лостове, които Русия употребява, с цел да укрепи своите мрежи за завземане на страната. Ако съветската компания не съблюдава глобите на Европейски Съюз върху вноса на съветски нефт, България следва да сложи рафинерията под специфичен държавен надзор.
През последните пет години главният снабдител на недопечен нефт за " Лукойл Нефтохим Бургас " АД е Русия. За интервала от 2014 година до 2022г. вносът на съветски недопечен нефт възлиза приблизително на 73% от общия, следван от Египет - 13%. След началото на войната в Украйна, България е една от дребното европейски страни, които усилиха вноса на съветски нефт, който доближи 100% от доставките през първото тримесечие на 2023 година, показва ЦИД. Годишното ползване на петролни артикули в България е релативно устойчиво и възлиза на към 4,5 млн. тона нефтен еквивалент годишно (тне/г). Страната създава единствено към 25 000 тне/г недопечен нефт и кондензат, което се равнява на по-малко от 1% от потреблението.

В същото време цената, на която се продават горивата на българския пазар, е доста над себестойността на тяхното произвеждане (суровина и разноски за преправка в крайни продукти), излиза наяве от разбора.
 Цената на горивата скача над 3 лева за литър, в случай че
Цената на горивата скача над 3 лева за литър, в случай че " Лукойл " се откаже от съветския нефт

Светослав Бенчев не чака проблеми с дизела, до момента в който България има рафинерия, произвеждаща нефтопродукти

Въздействие върху пазара на горива

Премахването на дерогацията няма да има значително въздействие върху крайните цени на горивата и те ще останат най-ниските (след данъци) в целия Европейски съюз. Това е подбудено както от ниските налози и акцизи, които са приблизително с една трета по-ниски от тези в Европейски Съюз, по този начин и от предстоящото нищожно повишаване на индустриалните цени на горивата (преди данъци), настояват от Центъра за проучване на демокрацията.

Оскъпяването поради смяната на сорта нефт, който се преработва в рафинерията (в случай на цялостно прекъсване на вноса на съветски петрол), не би трябвало да е повече от 10-12 ст. на литър. Оскъпяването за по-сложната логистика на доставки на нефт или на горива, в това число и поради потребността от импорт посредством по-голям брой танкери, може да добави още 1,5% нарастване на цената преди налози.

От друга страна, премахването на дерогацията би довело до съществено разбъркване на пазара на едро в България, позволявайки на други компании, които внасят неруски горива, да се конкурират за пазарния дял на " Лукойл ".

При състояние, че съветската компания продължи да оперира своите активи в България, тя ще има преди всичко мощна позиция на пазара поради контрола си върху акцизните хранилища и тези, съхраняващи количествата за държавния запас, както и поради опцията да преработва доста огромни количества нефт на най-ниската себестойност в района.

По-голямата конкуренция от различен импорт на горива би подкопала опцията на " Лукойл " да постанова своята ценова политика, като резултатът би бил по-агресивно състезание на пазара на дребно.
 По график рафинерията в Бургас минава към неруски нефт
По график рафинерията в Бургас минава към неруски нефт

Кабинетът готви съответни ограничения за понижаване на рисковете

Какво следва?

Няколко следващи държавни управления на България популяризират подправени изказвания, че без дерогацията рафинерията " Нефтохим " няма да може да работи, водейки до дефицит на горива и други рафинирани артикули, настояват специалистите от ЦИД.

Финансовите и политическите ползи, които обслужва тази дерогация, не пазят българските консуматори, а по-скоро Кремъл и свързани с него олигархични ползи. За всеки барел, модифициран в " Нефтохим ", съветските му притежатели удвояват чистата си облагата от творби в Русия нефт, като продават модифицираните крайни артикули на пазара в България, вместо единствено да изнасят суровия нефт с отстъпка заради наложените наказания.

Тази облага съставлява забележителен финансов трансфер за съветското държавно управление, който разрешава продължаването на военната експанзия в Украйна, сочи анализът.

Руският монополен надзор върху българския пазар на нефт и рафинирани артикули в продължение на десетилетия обезпечава обилни ренти и задълбочава проблемите с корупцията и завладяването на страната.

Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго е значима стъпка към лишаването на Кремъл, от спомагателни облаги, с които да финансира войната си в Украйна.

Ако съветската компания откаже да извърши изискването за цялостна диверсификация на доставките на недопечен нефт, държавното управление би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от " Лукойл ", под държавен надзор посредством " златната " акция, която страната има в сдружението и му разрешава да въздейства върху стратегически решения като структурата на доставките на нефт.
 Държавата на прага на
Държавата на прага на " Росенец " даде обещание: Няма да има разтърсвания на пазара с горива

Гвоздейков увери, че страната няма да обезщетява Лукойл за вложените там пари

Допълнителна значима стъпка е прекратяването на концесионния контракт за употреба на терминала за импорт на нефт в Росенец. Това ще отвори достъпа до пристанищни услуги за повече компании, ще помогне на България да подсигурява, че терминалът не се употребява за отбягване на наказания посредством контрабанда на нефт и би подсигурило вярното отчитане на приходите от Данък добавена стойност и акцизи, които са от значително значение за фискалната сигурност.

България от дълго време е една от най-уязвимите страни в Европа във връзка с съветското икономическо и политическо въздействие. Руският надзор върху българския пазар на нефт и горива е спомогнал за одобряването на мощни мрежи на въздействие в българската политика и стопанска система, които се намесват в стратегически решения като възбраната за изследване за шистов газ, ускоряването на плана за АЕЦ " Белене " и финансирането на проруски политически партии и медии.

На този политически декор България няма никакви стопански или механически аргументи да продължи дерогацията от петролното ембарго на Европейски Съюз, показват още от Центъра за проучване на демокрацията.
 Лукойл: Обвиненията за концесията на Росенец не дават отговор на истината
Лукойл: Обвиненията за концесията на Росенец не дават отговор на истината

Дружеството постоянно е изпълнявало уговорките си по договора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР