Рафинерията на Лукойл в България се ангажира да увеличи почти

...
Рафинерията на Лукойл в България се ангажира да увеличи почти
Коментари Харесай

Руска петролна компания ще плаща двойно по-високи данъци на България след заплаха за забрана на вноса

Рафинерията на " Лукойл " в България се ангажира да усили съвсем двойно данъчните си вноски към страната след предизвестие от българския парламент по отношение на евентуални ограничавания на вноса на съветски недопечен нефт по море, както съобщи Делян Пеевски, водач на парламентарната група на Движение за права и свободи в понеделник.

Това изказване пристигна след държавна среща с депутати, отдадена извънредно на наличието на съветската петролна компания в България и разрешението за преправка на съветски недопечен нефт.

Понастоящем България има изключение от ембаргото на Европейски Съюз върху съветския нефт до приключването на 2024 година, което българската рафинерия на Лукойл сега употребява.

“Поради опасността от загуба на освобождението Лукойл се ангажира да заплати налози в размер на над 500 милиона лв. ”, разкри Пеевски след изключителното парламентарно съвещание.

Преди това държавното управление предвиждаше данъчната вноска на Лукойл да бъде 135 милиона евро за държавния бюджет. Пеевски обаче разкри, че в този момент компанията е дала обещание 250 милиона евро, в случай че Народното събрание резервира освобождението от ембаргото на Европейски Съюз върху съветския нефт.

Въпреки това двете авторитетни парламентарни партии – ГЕРБ и Движение за права и свободи, упорстват за по-значителни вноски. Те се застъпват за това “Лукойл ” да заплати общо 750 милиона евро, отчитайки насъбраните месечни вноски, които компанията е длъжна да отделя във Фонда за енергийна сигурност на България.

Българският енергиен налог върху петрола се дефинира от разликата в цените на суровия нефт вид Брент и съветския нефт вид Урал, внасян от рафинерията на Лукойл. Тази такса беше въведена през февруари 2023 година в отговор на съветското навлизане в Украйна, само че формалната нотификация на закона пред Европейската комисия към момента не е завършила.

През уикенда ГЕРБ и Движение за права и свободи сложиха ултиматум за незабавна смяна на закона, която да забрани неотложно вноса на съветски недопечен нефт. Представители на ГЕРБ даже предложиха да се отиде още по-далеч, като се разиска опцията за вдишване на контрола върху рафинерията и национализиране на оборудванията за предпазване на недопечен нефт на “Лукойл ”.

Освен това в понеделник Пеевски съобщи, че страната ще поеме ръководството на оборудванията за предпазване.

Правителството е обезпокоено от възможното внезапно прекъсване на доставките на съветски нефт, което може да се отрази неподходящо на работата на рафинерията. България към момента не е построила нужната инфраструктура за доставка на неруски нефт, а преносът на петролни танкери през Босфора се забавя с 25 дни.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР