Рафинериите за дизел в Европа са изправени пред забавяне на

...
Рафинериите за дизел в Европа са изправени пред забавяне на
Коментари Харесай

Европейските рафинерии за дизел са изправени пред забавяне на растежа

Рафинериите за дизел в Европа са изправени пред закъснение на растежа на облагите си поради ниските цени на суровината, на инат на възбраната за импорт от Русия. Освен това континентът има систематичен дефицит от към 1.4 млн. барела на ден, което прави компликациите пред енергийния бранш още по-изненадващи.

Рафинериите за дизел в Европа са изправени пред закъснение на растежа на облагите си поради ниските цени на суровината, на инат на възбраната за импорт от Русия. Освен това континентът има систематичен дефицит от към 1.4 млн. барела на ден, което прави компликациите пред енергийния бранш още по-изненадващи.

Най-голямото усложнение е по-малкият марж на облаги, който още веднъж се дължи на ниските котировки на дизела в Европа. Разликата сред цените на дизела и суровия нефт е покрай най-ниските си стойности от година насам от към 19 $ за барел, демонстрират данни на ICE на Bloomberg. В края на януари спредът беше към 44 $.
Заместването на съветските доставки
Заместването на съветските първични материали в Европейския съюз (ЕС) се реализира основно с доставки от Близкия Изток и Азия. Това разумно води до по-дълго време за извършване на поръчката, което основава напрежение по цялата верига. По-принцип това би довело до по-високи цени, само че още веднъж дребната разлика сред цената на дизела и суровия нефт оказва по-голямо въздействие. Европейски Съюз разчиташе на Русия за съвсем половината от дизеловите си потребности преди войната в Украйна. Този дял спадна през последната година, само че остана забележителен, като страните от Европейски Съюз купиха над 200 млн. барела дизел през предходната година, съгласно енергийната аналитична компания Vortexa.
Реклама
Глобалното икономическо закъснение също дава отражение. Увеличеното произвеждане от страни като Турция, Индия и Китай в допълнение подкопава цените, защото те употребяват огромни количества на ниска цена съветски недопечен нефт.

Европа типично внасяше приблизително по 154 хиляди барела дневно дизелово гориво и реактивно гориво от Индия преди започването на войната в Украйна. Тези равнища се усилиха до 200 хиляди барела дневно, откакто Европейският съюз забрани вноса на съветски петролни артикули от 5 февруари, демонстрират данни на Kpler.

Вносът на съветски недопечен нефт от Индия през март набъбна за седми следващ месец, като по този метод завърши фискалната година като най-хубав снабдител за Индия, измествайки Ирак за първи път, демонстрират данните. Индийските рафинерии, които допреди рядко купуваха съветски нефт поради високите транспортни разноски, внасяха малко под милион барела дневно през 2022-2023 година, което съставлява повече от една пета от общия импорт от 4.5 млн. барела дневно, демонстрират данни на Kpler и Vortexa.

Друг район, който регистрира растеж на енергийните връзки с Русия, е Южна Америка. След като възбраната на Европейски Съюз влезе в действие, Москва е нараснала съществено доставките към Бразилия, като през март общият им размер е малко под 440 хиляди тона. Общо доставките на дизел от следените от Русия пристанища за Бразилия възлизат на 663 хиляди тона през интервала януари - март 2023 година Данни на Refinitiv демонстрират, че за 2022 година този индикатор възлиза на 74 хиляди тона. Други 140 хиляди тона са отишли за Панама, Уругвай и Куба, демонстрират данните на Refinitiv.
Реклама Свързани публикации Българският експорт на дизел за Украйна избухна. Но в този момент залязва 7 април 2023, 06:21 Комисия за защита на конкуренцията vs " Лукойл ": Удар с още 200 млн. лева 5 април 2023, 23:36 Германия блокира възбраната за продажбите на коли с ДВГ 10 март 2023, 06:26 " Призрачният флот " на Иран минава на съветски нефт 15 февруари 2023, 12:17 Русия понижава добива на нефт с 5% от март, пазарите реагираха с повишаване 10 февруари 2023, 16:25 Дизелът - идната цел на глобите на Запада против Русия 6 февруари 2023, 08:57
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР