Радостин Чолаков от МГ Акад. Кирил Попов“ успя да спечели

...
Радостин Чолаков от МГ Акад. Кирил Попов“ успя да спечели
Коментари Харесай

Пловдивчанин спечели втора награда на Европейския конкурс за млади учени в Лайден

Радостин Чолаков от МГ „ Акад. Кирил Попов “ съумя да завоюва втора премия и 5000 евро, представяйки страната ни на 33-ото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS в Лайден, Нидерландия. Градът хазаин, който посреща интернационалните млади гении на възраст сред 14 и 20 години, е и Европейски град на науката за 2022 година

Форумът се организира от 13 до 18 септември, а България е показана от трима възпитаници – Радостин от МГ, Стивън Огнянов и Петър Жотев от СМГ. Те са определени посредством присъединяване в националния конкурс „ Млади гении “, проведен взаимно от МОН и Института по математика и информатика – Българска академия на науките, в който са спечелили.

Пловдивският 11-класник показа план на модел за машинно образование, който може да проучва таблични данни и да се ползва на всички места, където те се срещат – в образованието, финансите, опазването на здравето. Стивън Огнянов също съумя да завоюва специфична премия и ще посети CERN за седмица.

Припомняме, че през май т.г. Радостин завоюва втора премия от най-големия теоретичен конкурс за гимназисти в света Regeneron ISEF, който се организира в Атланта, Джорджия. Той бе най-младият български участник, който в миналото се е класирал за ISEF и получи премията на ACM (Association for Computing Machinery) и 3000$. Проектът му показва нова невронна архитектура за подредба на данни, създадена с неговия теоретичен началник Тодор Колев. Тя към този момент е включена в библиотеката tsai и се употребява интензивно.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР