РАДКА АРГИРОВА е завършила МУ-София и докторантура в Москва. Специализирала

...
РАДКА АРГИРОВА е завършила МУ-София и докторантура в Москва. Специализирала
Коментари Харесай

Проф. Радка Аргирова: Ако не спрем тотално заразата, тя може да се повтори

РАДКА АРГИРОВА е приключила МУ-София и докторантура в Москва. Специализирала е в Германия и Съединени американски щати. Дългогодишната й професионална активност е отдадена напълно на вирусологията. Работила е в МА, в Българска академия на науките, провежда и завежда първата у нас Централна лаборатория по СПИН - към Националния център по заразни и паразитни заболявания. От септември 2013 година работи в МБАЛ " Токуда ". Преподава в СУ и в МУ-София. Тя е ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология, зам.-председател на Хумболтовия съюз в България и ръководител на Националния експертен ръб по вирусология към БЛС. Член е на влиятелни интернационалните сдружения. Представител е на България и е член на щаба на Глобалната стратегия по СПИН към СЗО. От 1995 до 1997 година е зам.-министър на опазването на здравето и Главен държавен хигиеничен контрольор на България.

" Трябва всички българи да преминат тест за ковид "

- Проф. Аргирова, веселя се, че сте член на основания към Министерски съвет Медицински съвет. Още на първата конференция на съвета казахте, че задачата е да се сътвори логаритъм за ковид. Какво значи това?

- Не, не. Става дума за логаритъм за диагностика и терапия. Това значи, че ще бъде написано в детайли по какъв начин се слага диагнозата, като се употребяват другите лабораторни способи, рентгенография, кое ще се прави, по кое време ще бъде належащо да се прави бърз тест, по кое време утвърдителен тест. Колегите в цялата страна имат голяма нужда от това, не знаят по какъв начин да се ориентират. Всичко това би трябвало да се напише допустимо най-бързо, щом съм в този съвет, значи би трябвало да се работи доста интензивно.

- Когато сутринта завчера оповестиха, че единствено един нов случай на заразяване е открит, незабавно потеглиха тълкувания, че има спад в епидемията у нас. В същото време лекарите споделят, че пикът занапред следва, евентуално след 3-4 седмици. Вие по какъв начин мислите?

- Разбира се, че пикът следва. Това е просто някаква случайност, както видяхме единствено след няколко часа цифрите се промениха още веднъж. Трябва няколко дни подред да имаме дребен брой случаи, с цел да приказваме за началото на спад.

- Като знаем, че към този момент 200 000 българи са се върнали от страни, където има съществено развиване на заболяването, ще се връщат още, не се знае до каква степен съблюдават карантината, не е ли много по-голям броят на носителите на вируса от този, който се оповестява?

- Искате да кажете на инфектираните. Защото при този вирус няма трайно вирусоносителство, не е като при херпеса да речем - цялостен живот го носиш. Да, несъмнено, инфектираните са повече, само че не може да се каже какъв брой повече, тъй като на някои места написа, че са най-малко три пъти повече от откритите, само че това е доста, доста релативно. Защото един човек може да контактува единствено с някой различен, може да контактува с 10 души и да ги болести. При нашите ограничения за предотвратяване, за профилактика би трябвало да е допустимо доста по-малко хора да бъдат инфектирани от един човек.

- Вие казахте, че ще се предприеме всеобщ скрининг, това значи ли всички жители на България да преминат тест за ковид?

- Да, почти да, това значи. Знаете ли за какво се прави това? Не за друго, а тъй като в действителност най-големите разпространители на вируса са тези, които нямат признаци, които нямат никакви недоволства и самите те не знаят, че са инфектирани. Нямат недоволства, тъй като го прекарват леко, на крайник, без безусловно никакви недоволства. Сигурно всички ние, които тичаме напред-назад, сме прекарали към този момент тази зараза. Въпросът е, че такива хора седем-осем дни след заразяването могат да бъдат проводници на инфекцията и да заразяват.

- Едни лекари споделят, че би трябвало хората да носят маски и ръкавици, съгласно други е противоположното - те не оказват помощ. А изключително за хората, които вървят на работа към момента, това е доста значимо.

- За медицинските служащи е належащо - те би трябвало да носят и маски, и ръкавици, и очила, има специфични дрехи и условия съгласно това с какво се занимава лекарят сега. Едно е при животоспасяваща интервенция, друго е, в случай че преглеждаш болен, за който имаш подозрения за тази зараза, трето е, в случай че нямаш никакви подозрения. Винаги обаче би трябвало да се носят маски и ръкавици. А другояче, хората, които вървят на работа, в случай че са добре, не кихат и не кашлят, няма потребност да носят никаква маска. Просто би трябвало доста прецизно да съблюдават хигиеничните условия - постоянно миене на ръцете, металните, стъклените и пластмасовите повърхности би трябвало постоянно да се почистват. Ръкавици е добре да се употребяват, когато сте на открито, а и у дома, тъй като върху предмети може да е останала диря от вируса. Профилактично за усилване на имунната система е добре да се пият витамини А, C и Е.

- Заговори се, че медикаменти на хининова основа може би оказват помощ при COVID-19, във Франция към този момент ги ползват. Спомням си в детството ми имаше българско лекарство аналгин-хинин, при грип ужасно помагаше. После го стопираха.

- Това в този момент не е грип, то е инфекциозно заболяване, което се провокира от вирус. Французите пробват, само че към момента не е изцяло несъмнено, че тъкмо това оказва помощ. Имат някакво подобие в структурата, само че не е още напълно ясно какво тъкмо е нужното лекарство.

- Специалисти споделят, че ваксина евентуално ще се сътвори скоро, само че мъчно било въвеждането й. Какво значи това?

- Това значи, че към този момент е изцяло ясно коя част от вируса ще бъде употребена като имуноген, т.е. против коя част от вируса ще се основат антитела, които по-късно да защищават организма от възпаление с този вирус. А мъчно ще се вкара, тъй като, с цел да се вкара една ваксина, са нужни доста огромен брой клинични тествания. Това го изисква законодателството на всички страни. За елементарните ваксини това трае две-три години и аз не разбирам за какво някои си разрешават да споделят, че до 12-18 месеца ще се ползва ваксина. Това просто не е допустимо.

- Публикувани са доста изказвания, че в ковид се съчетават и гени на СПИН, и такива на респираторния синдром SARS от 2002 година, и че в действителност COVID-19 не е разновидност, а е изкуствено основан. Така ли е?

- Не, не. Нищо сходно. Този вирус е артикул на естествената еволюция на вирусите. Поредната еволюция на коронавирусите, каквито към този момент сме виждали като САРС 2002-2003 година, МЕРС в 2008-2009 година, и това е идващият напълно нов тип, който е артикул на еволюцията. Няма нищо изкуствено, никакви белтъци на ХИВ няма, такова нещо няма.

- От Китай завчера пристигна известието, че там се е появил още един вирус - хантавирус, даже умрял един човек.

- Хантавируса го има безусловно на всички места, в това число в България. Ние имаме доста хантавирус, в Турция - също, в Западните Балкани, в Гърция, в Европа. Това е вирус, който съдържа РНК, както огромна част от вирусите. Той провокира тежко заболяване, известно под името кримска Конго-хеморагична тресчица, а също по този начин - хеморагична тресчица с бъбречен синдром. Това са тежки болести, имаме диагностика за тях, има лекуване. Този вирус се придвижва от гризачи и боледуват нормално работещи в горски стопанства, ветеринари, градинари.

Коронавирусът е напълно друго нещо. Пак дублирам - би трябвало всички прецизно да съблюдават предписаните ограничения, тъй като и малко извършители да има, това се отразява върху всички. Искаме да спрем пътя на разпространяване на вируса и желаеме тотално да го спрем, да го няма. Защото остане ли малко, има заплаха от нова зараза.

- Т.е. да премине и след това още веднъж да се развихри?

- Да, може да стартират да се заразяват отново хората. Много е подла тази история. Затова желаеме да го спрем, по тази причина се вземат крути ограничения във всички страни против това безусловно невиждано разпространяване на вируса.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР